Végleg leállították a Péterfy hőterápiás kezeléseit

Péterfy, ETT, kórház, tudományos tanács, hőterápia, rák, kezelés | Népszabadság   Népszabadság
Ismételten, de most már végleg felfüggesztette az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban zajló hőterápiás kezeléseket. Az ETT szakbizottsága vizsgálatot indít a kezelésekkel összefüggésbe hozható halálesetek és a mellékhatásként jelentkező, súlyos égési sérülések okainak tisztázására.


A Népszava adott hírt arról, hogy az ETT pénteki döntésének értelmében a Péterfy Sándor utcai kórház onkológusai csak a megkezdett hőterápiás, daganatellenes kezeléseket fejezhetik be, de az eljárást a továbbiakban nem folytathatják. Papp Zoltán professzor, az ETT kutatási és etikai bizottságának elnöke a döntést azzal indokolta, hogy az intézmény által ismételten benyújtott eljárási rend, a betegekről készült dokumentáció nem bizonyította a Péterfyben végzett kezelések hatékonyságát és veszélytelenségét. Mellékhatásként többször előfordult súlyos égési sérülés, néhány haláleset is összefüggésbe hozható a gyógymóddal. Ez utóbbi tisztázására az ETT vizsgálatot is indít.

Mint emlékezetes: Mikola István egészségügyi miniszter áprilisban szintén az ETT javaslatára egyszer már leállította a fővárosi kezeléseket. Az indok akkor is az volt, hogy a kórház orvosai eltérnek az úgynevezett szakmai protokolltól, és az engedélyezett négy helyett tizenhárom daganattípusnál alkalmazzák az eljárást. Kifogásolták azt is, hogy a Péterfy kórház nem használ olyan kontrollcsoportot, amelyet nem vet alá hőkezelésnek. Ezért a kísérleti gyógymód felfüggesztését javasolták. A folytatáshoz a szakhatóság feltételül szabta a kezelési protokoll kidolgozását. Ezt a Péterfy onkológusai májusban be is nyújtották a tudományos tanácsnak. Júliustól szeptember végéig ideiglenes engedéllyel folytatódtak a kezelések. Az ETT pénteki döntése lényegében ezt vonta meg.

A hiperthermiás eljárás egyelőre embereken végzett kísérletnek minősül, ezért, amíg nem bizonyítható, hogy ártalmatlan eljárás, nem kerülhet a rutingyógymódok közé. Magyarországon teljes testes hőkezelést a Péterfy mellett tavaly ősz óta Kecskeméten a megyei kórházban is végeznek, ezt az intézményt azonban nem érinti a felfüggesztés. Papp professzor szerint Kecskeméten egészen más a helyzet, ott más protokoll alapján történik a tapasztalatgyűjtés az eljárásról. Az ETT korábban áttanulmányozta a kecskemétiek tevékenységét is, és az ottani kezeléseket rendezettnek ítélték. Egy éven belül ismét értékelik az ottani eredményeket is, ha azok kedvezőek, elképzelhető, hogy az ország más részein is bevezethetik a módszert - mondta Papp Zoltán.

Magyar Tamás, a Péterfy teljes testes hőterápiáját vezető főorvosa a tudományos tanács tiltó határozatának megismeréséig nem akart nyilatkozni. Lapunkkal csak annyit közölt: kórházuk jelenleg is több száz kezelésre várakozó beteget tart nyilván. A Péterfy onkológusai nem értik a tudományos tanács érvelését, mivel az eddig elvégzett több száz kezelés után hárman haltak meg, és ők sem a kezelések alatt. A többi beteg állapota pedig bizonyíthatóan javult. Elfogadhatatlan számukra az ETT döntése a kecskeméti kezelésekkel kapcsolatban is. Állítják: az ottaniak éppen tőlük vették át a módszert, így érthetetlen, hogy ugyanaz az eljárás Kecskeméten használható, míg a fővárosban nem.


A betegségek megelőzését szolgáló életmód, így a helyes étrend, a dohány- és alkoholmentesség, a rendszeres testmozgás időskorban is növelheti az élethosszt, és javíthatja az életminőséget - hangsúlyozták a Pécsi Akadémiai Bizottság (PAB) orvostudományi határterületeket érintő tudományos szimpóziumsorozatának öregkori betegségekről tartott szombati fórumán.MTI - Jelentés
| Péterfy, ETT, kórház, tudományos tanács, hőterápia, rák, kezelés
2002-07-10 17:44:50

Web Design & Development Prowebshop