Lyukak a fogtömésben

egészségbiztosító, fogászat, kezelés | Népszabadság   Népszabadság
Egy állampolgár fogászati kezelésére átlagosan 24 perc jutNovember elseje után két-háromezer forintot térít a korábbi hatszáz helyett a lyukas fogak kezeléséért a foggyógyászoknak az egészségbiztosító. Ez azt is jelenti, hogy - a pótlások kivételével - egyetlen fillér sem kérhető a rendelőben hozzájárulásként a páciensektől. A szakemberek szerint a biztosító által fizetett összeg nem fedezi a szakrendelők működtetési költségeit. Ráadásul a lakosság teljes körű ellátásához már nincs elegendő közfinanszírozott fogorvosi praxis.


Másfél hét múlva már nem kérhető térítés egyebek mellett az érzéstelenítésért, a tömésekért, a fogkő-eltávolításért, a húzásért, valamint a szuvasodás és a szájüregi daganatok szűrővizsgálatáért az egyetemi klinikákon, illetve az egészségbiztosító által finanszírozott rendelőkben. A kormány öt és félmillió embert érintő intézkedésének azonban nem örülnek a fogorvosok. A lapunk által megkérdezett foggyógyászok az intézkedés népegészségügyi hasznát nem vitatják, de szerintük az új rendszerrel anyagilag biztosan rosszabbul járnak. A kezelések most szabadárasak. A biztosító eddig 600 forintot térített egy-egy tömés árából, de a szakrendelők a tarifát elsősorban a felhasznált anyag minőségéhez és a fizetőképes kereslethez szabták. Így, míg a fővárosi rendelőkben három-hétezer forintot is fizethettek a betegek a tömésért, addig vidéken ez az ár egy-kétezer forint volt. A változás után azonban a betegtől egy fillért sem kérhetnek, miközben az egészségbiztosító átlagosan és egységesen két-háromezer forintnak megfelelő összeget térít majd például a tömésekért.

Ez az összeg azonban nem lesz elég a rendelők működtetésére. Szabó Balázs szakközgazdász szerint a meglévő szakrendelők száma kevés a potenciális betegek ellátásához. A szakember elmondta: az utóbbi hat évben ebben az ágazatban gyors privatizációs folyamat zajlott le. Mára már a csaknem ötezer fogorvosi praxisból mindössze 3421 működtetéséhez ad támogatást az egészségbiztosító. Azaz a közpénzből évente egy állampolgár fogászati kezelésére átlagosan 24 perc jut. Ez pedig biztosan nincs arányban a lyukas fogak számával. Egy 1995-ös felmérésből kiderül, hogy akkor 13 millió lyukas foga volt a lakosságnak, mára ennél csak több lehet. S miután az elmúlt hat évben mintegy 1200 közfinanszírozott rendelővel lett kevesebb, ezért az ingyenes fogtömésekhez várhatóan csak a jogosultak harmada-fele juthat hozzá - mondta végül Szabó Balázs.

A foggyógyászok egyelőre hozomra tömik majd a lyukakat. A kezelések pénzügyi fedezetét az a zárszámadási törvény rendezi, amit várhatóan csak hat hét múlva fogad el a parlament. Az egészségbiztosító szakemberei szerint azonban ez nem okoz majd problémát, ugyanis a novemberi ellátásokért rendszerint csak februárban utalják a pénzt.

| egészségbiztosító, fogászat, kezelés
2002-07-10 17:44:58
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop