Novemberi többletbevétel a fogászatokon

OEP, fogászat, bevétel | Népszabadság   Népszabadság
Az ingyenessé váló fogászati beavatkozások fedezetére november közepén a szokásos havi elszámoláson felül átlagosan nyolcvanezer-százezer forint többletet kapnak a fogorvosok az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) - értesült a Népszabadság. Donkáné Verebes Éva, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese lapunknak elmondta: a pluszbevételhez valamennyi egészségbiztosító által finanszírozott szakrendelő hozzájut novemberben vagy decemberben. Ezzel az extra finanszírozással pótolnák ugyanis a fogászati vállalkozásoknak a térítésmentes kezelések miatt kieső lakossági bevételt. A kiegészítéssel az OEP szerint megakadályozható a fogászatok eladósodása.

Mint arról beszámoltunk: másfél hét múlva - a fogpótlások kivételével - már nem kérhető hozzájárulás az egészségbiztosító által finanszírozott rendelőkben a kezelésekért. Eddig az átlagos szakrendelőben havonta 35 fogtömést végeztek, a novemberi változással a szakemberek ennek megduplázódására számítanak.

A biztosító eddig is fizetett hatszáz forintot a tömések költségéből, de a kezelés árához a betegek is hozzájárultak. Becslések szerint a biztosítóval szerződött rendelők havonta átlagosan 330 ezer forintot kapnak az egészségbiztosítótól, ehhez jött mintegy 150-200 ezer forint térítési díj a betegektől.

Az OEP főigazgató-helyettese elmondta: a teljesítményelszámoláson felül egy felnőtt ellátásáért átlagosan 25 forint fix díjat kaptak a fogorvosok. Most ennek a háromszorosát számolja majd el az év utolsó két hónapjában az egészségpénztár. Jövőre 5,5 milliárd forintra lenne szükség az ingyenes ellátások megőrzéséhez - mondta végül a főigazgató-helyettes.

| OEP, fogászat, bevétel
2002-07-10 17:45:17
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop