Itthon nincs szükség újabb óvintézkedésekre

lépfene, baktérium, fertőzés | Népszabadság   Népszabadság
-Magyarországon nincs szükség újabb biztonsági intézkedésekre - jelentette ki a Vilniusban működő amerikai nagykövetségre érkezett lépfenegyanús küldemény kapcsán Dobson Tibor, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson szerint a katasztrófavédelmi szervek vegyvédelmi felderítőcsoportja felkészült arra, hogy a gyanús postai küldeményeket biztosítsa, és szakértői vizsgálatra szállítsa el.

A kormány lépéseket tett a postai küldemények fokozott ellenőrzésére: a miniszterelnök már korábban felhatalmazta a posta vezérigazgatóját, hogy a gyanúsnak tűnő küldeményeket az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ) továbbítsák. Úgy tudjuk, a levél- és csomagelosztókban dolgozó postásokat felkészítették a veszélyre, és védőkesztyűvel és védőálarccal látták el őket. Egyébként a levélküldeményeket automatikus rendszer dolgozza fel.

A főpolgármesteri hivatal döntése értelmében a fertőző betegek ellátására szakosodott fővárosi László kórházban egy épületet kiürítettek, hogy szükség esetén megfelelő számú kórházi ágy álljon rendelkezésre az esetleges betegek ellátására. Ugyancsak döntés született arról, hogy fel kell tölteni a kórház antibiotikumkészletét.

Dobson elmondta, hogy szerdáig 758 gyanús küldeményről fogadtak bejelentéseket, és az érintett hatóságok valamennyi esetben gyorsan és szakszerűen intézkedtek: a leveleket és csomagokat - megfelelő biztonsági rendszabályok mellett - vizsgálatra szállították el. Az ÁNTSZ laboratóriumában azonban eddig egyetlen esetben sem mutatták ki a kórokozó jelenlétét. Egyébként a bejelentések mintegy kétharmada magánszemélytől érkezett, és jelentős számban szinte azonnal nyilvánvaló volt, hogy vakriasztás történt. Százas nagyságrendben fordult elő azonban, hogy közintézmények, illetőleg cégek fordultak a hatóságokhoz valamilyen nem várt, vagy nem azonosítható küldemény érkezése miatt. Kérdésünkre a szóvivő megerősítette, hogy a bejelentők között multinacionális vállalkozások, sőt már diplomáciai képviseletek is voltak.

| lépfene, baktérium, fertőzés
2002-07-10 17:47:35
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop