Aki tiltakozik, több pénzt kap?

kórházszövetség, baleseti sebészet, többletfinanszírozás | Népszabadság   Népszabadság
A kórházszövetség szerint csak a konszolidáció orvosolhatja a bajokatKét-három százalékkal növeli a kórházak bevételeit, hogy a baleseti sebészetek 30 százalékkal nagyobb egészségpénztári támogatásban részesülnek a jövőben. Ennek ellenére a Magyar Kórházszövetség helyteleníti, hogy az egészségügyi miniszter egy-egy szakma tiltakozására egyedi segítséget nyújt. Álláspontjuk szerint az ellátórendszer pénzügyi problémáit csak a régóta ígért konszolidáció orvosolhatná.


Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerint a baleseti ellátások díjainak 30 százalékos emelése valamennyi kórházat érinti. Oberfrank Ferenc főigazgató elmondta: az intézkedés hatására egy-egy intézmény havi bevétele két-három százalékkal emelkedhet.

Az egészségügyi kormányzat az év hátralévő két hónapjában 30 százalékkal megemeli a baleseti sebészeti ellátás díját. A szaktárca azt követően döntött a többletfinanszírozásról, hogy október közepén előbb az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI), majd további kórházak tiltakoztak a betegellátás körülményei miatt. Az érintettek jelezték: a pénzhiány miatt olyan betegek is meghalnak, akik megmenthetők lennének. Mikola István egészségügyi miniszter hangulat- és zavarkeltésnek minősítette az intézmények tiltakozó akcióit. A múlt héten viszont Géher Pál helyettes államtitkár a parlament egészségügyi bizottságában bejelentette, hogy soron kívül növelik a traumatológiai ellátásért elszámolható díjakat. Nyáron hasonló "segélykiáltás" után jutottak összességében 800 millió forintos többlethez a gyermekkórházak.

Annak ellenére, hogy a baleseti sebészeteknek juttatott összeg valamennyi intézmény bevételét növeli, a szakmai érdekszervezetek helytelenítik, hogy az egészségügyi miniszter egy-egy szakma tiltakozására egyedi segítséget nyújt. Ajkay Zoltán, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöke lapunknak elmondta: több olyan ágazata van az egészségügynek, amely az ellehetetlenülés határán végzi a napi munkát. Szerinte beláthatatlan következményekkel járhat a finanszírozási szabályok ilyen jellegű módosítgatása. Az egyedi juttatások torzítják a gyógyításra fordítható összeg elosztását. Rácz Jenő, a szövetség elnökségi tagja, kalocsai kórházigazgató közölte: a finanszírozási gondokat csak az ígért konszolidációs program rendezhetné.

Ajkay nehezményezte azt is, hogy az intézmények vezetői eddig semmilyen útmutatást nem kaptak a nővéreknek október közepén megígért műszakpótlék-emelés kifizetéséhez. Lapunk az egészségügyi tárca munkatársától megtudta: az érintettek csak a decemberi bérükkel juthatnak hozzá a többletjövedelemhez. Az egészségpénztár ugyanis a kórházaknak mindaddig nem postázhatja a kifizetéshez szükséges összeget, míg az erről szóló kormánydöntést a közlönyben ki nem hirdetik. A nyolc-tízezer forintos bértöbbletet október elsejéig visszamenőleg kapják meg majd az érintettek.


A debreceni Kenézy Gyula Kórház traumatológiai osztálya egyetért az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet dolgozóinak közleményével, miszerint a baleseti ellátás olyannyira alulfinanszírozott az országban, hogy az már a megfelelő működést veszélyezteti - mondotta lapunknak Bíró Vilmos, a debreceni kórház traumatológiai osztályának vezetője. A professzor közölte: a debreceni kórház dolgozói - a nyíregyházi traumatológián dolgozókkal együtt - különbusszal utaznak Budapestre, hogy részt vegyenek az Országos Traumatológiai Társaság mai ülésén. Mint mondotta, a traumatológiák gondját nem lehet egyszeri tőkeinjekciókkal megoldani. Szerinte az volna a legelfogadhatóbb megoldás, ha az OEP tételesen finanszírozná a baleseti sebészetet, vagyis annyit fizetne ki, amennyibe az ellátás került, és nem csak a töredékét fedezné a kiadásoknak.Debreceni tudósítónktól
| kórházszövetség, baleseti sebészet, többletfinanszírozás
2002-07-10 17:48:52

Web Design & Development Prowebshop