Meghívás emlőrákszűrésre

szűrés, rák, emlő, emlÅ‘ | Népszabadság   Népszabadság
Napokon belül megkapják a 45 és 65 év közötti nők az emlőrákszűrésre szóló meghívót. Ezzel a vizsgálattal évente 560 nő élete lesz megmenthető - állítják a szakemberek.

Magyarországon évente 4500 nő hal meg emlőrákban. Negyedük élete megmenthető lenne, ha az érintettek elmennének a novemberben kezdődő szűrővizsgálatokra - közölte Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Nálunk eddig a nők harmada vette igénybe ezt a betegségmegelőzési módszert. A vizsgálat kellemetlen, de nem fájdalmas. Kulka Janina patológus elmondta: a szűrővizsgálaton a mell összepréselt állapotáról négy röntgenfelvétel készül. Ha találtak valamit, tűvel mintát vesznek a kóros szövetből, és ezt követően döntenek a terápiáról. A melldaganatot műtéttel, sugárterápiával, illetve gyógyszerrel kezelik. Ezeket az eljárásokat alkalmazhatják külön-külön, illetve egymást kiegészítő gyógymódként is. Láng István onkológus szerint egy új lehetőséggel, az úgynevezett immunterápiával is kezelhető a betegség. Ez az eljárás nem elpusztítja, hanem megállítja a daganatsejtek növekedését. A módszer, amely más gyógymódokkal szemben kíméli a szervezetet, egyelőre csak minden negyedik nőnél alkalmazható.

Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga főtitkára elmondta: a nőknek joguk van arra, hogy az orvossal közösen válasszák meg saját kezelésüket. A főtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a mell eltávolítása után az egészségbiztosító finanszírozza a plasztikai pótlást.

| szűrés, rák, emlő
2002-07-10 17:50:30

Web Design & Development Prowebshop