Miskolcon jó kezekben vannak a kicsik

gyerek, Miskolc, kórház, égés | Népszabadság   Népszabadság
Zöld csempe, mesefigurákkal színesre festve. Szülők, testvérek várnak arra, hogy felébredjen a frissen műtött gyerek. A kórtermekben aléltan pihenő vagy éppen hancúrozva gyógyuló fiúk, lányok. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermek-egészségügyi Központjának harmadik emeleti sebészetén vagyunk. Pár méterre van innen az intenzív osztály. Az egyik szobában egyedül fekvő kislány csupa pólya. Öt és fél éves. Egy évvel fiatalabb unokatestvéréé a másik ágy, de most ő van a műtőben, ahol unokanővérét váltotta. Ők azok, akik október 29-én Kecelen megégtek. Három nap múlva, a kiskunhalasi kórház, a szegedi klinika és a budapesti Heim Pál Gyermekkórház érintésével jutottak el Miskolcra, miután a fővárosi Szent János Kórházban kiderült, hogy ott sincs megfelelő háttér a gyógyításukhoz.

Itt minden megvan. Dr. Mikos Borbála, az intenzív osztályt vezető főorvos azt mondja: az épületen belül adott mindenféle sérülés ellátásának a lehetősége. Ez a két keceli gyerek esetében azt jelenti, hogy csak néhány lépésnyire, a műtőbe kell átvinni őket az ágyukból, minden egyéb szükséges kezelést - a többi osztály segítségével - helyben tudnak ellátni. - El kell mondanom, hogy szakápolóink is emberpróbáló, hősies munkát végeznek. Képzelje el, két égett kisgyerek mellett dolgoznak olyanok, akik majdnem mindannyian nők és anyák...

Nem kell anyának, de még nőnek sem lenni ahhoz, hogy valakit megviseljen a látvány. Gépre kötve fekszik a kicsi, és szinte semmi nem látszik belőle. Csak ott nem fedi géz, ahol valamelyik csövet bevezették, hogy megkapja az életfontosságú szereket. Fémesen csillogó, könnyű takarója alól kilátszik valami: a rácshoz nyomta vastagon bebugyolált lábát.

A műtőben most unokatestvére testéről távolítanak el újabb elhalt bőrfelületeket. Állapotuk továbbra is súlyos, életveszélyes, túlélési esélyeik minimálisak, de mindent megtesznek a mégoly kicsi esély valóra váltása érdekében.

Átmenetileg sertésbőrrel takarják be a sebeket, de a végleges gyógyuláshoz emberi bőrtenyészet kell. (Megható élményük az itt dolgozóknak, hogy jelentkezett egy hölgy: ő szívesen ad a bőréből, ha szükség van rá...) Az orvosok egyébként annak örülnének, ha naponta lehetne műteni a gyerekeket. Mert ez azt jelentené, hogy stabil az állapotuk.

- A szokásos csapatmunka zajlik, de külföldi segítségre is szükség van - mondja dr. Papp Rózsa, a gyermeksebészeti osztály másodfőorvosa, aki többórányi megfeszített munka után időközben kijött a műtőből. - Mindössze annyi saját bőrük maradt épen, amennyiből bőrszövettenyésztést lehet kezdeni. Ehhez még alátétként külföldről, borzasztó nagy pénzekért beszerezhető emberi szövetelemek szükségesek. Felvesszük a kapcsolatot interneten az európai égéscentrumokkal, hogy a szövetbankokat minél gyorsabban megkereshessük.

Hogy milyen állapotban értek ide a gyerekek? Egyiküket egy nap alatt lehetett műtétre alkalmassá tenni, a másiknak ehhez több időre volt szüksége. Ide azok jönnek, akikkel máshol nem boldogulnak. Itt nem tekintenek senkit reménytelennek, ha van bármilyen pici esély, akkor mindent elkövetnek érte. A két megégett gyerek kezelésének költségét egyébként legalább ötvenmillió forintra becsülik a szakemberek.

- Ha a feltételek nálunk megvannak a gyógyításukra, és a küldő úgy ítéli meg, hogy itt ellátható a beteg, náluk viszont nem, akkor minden életveszélyes állapotban lévő rászorultat fel kell vennünk. Mérlegelés nélkül - fogalmaz dr. Csiba Gábor, a kórház főigazgatója.

Még akkor is így van ez, ha ez az öszszes szükséges feltétellel rendelkező miskolci intézmény hivatalosan nem égéssebészeti centrum.

| gyerek, Miskolc, kórház, égés
2002-07-10 17:50:34
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop