Eladósodott kórházak

Magyar Kórházszövetség, kórház, gyógyszer | Népszabadság   Népszabadság
A beszállítók hamarosan csak készpénzért adnak gyógyszertHamarosan a kórházi beszállítók is petícióval fordulnak az egészségügyi miniszterhez. Úgy látják, hogy már gazdasági stabilitásukat veszélyezteti az intézmények eladósodása.


A szaktárca is elismeri, hogy a kórházak több mint tízmilliárd forinttal tartoznak két hónapnál régebben a szállítóiknak. A Magyar Kórházszövetség legfrissebb felmérése szerint az intézmények tartozása havonta egymilliárd forinttal nő. Az adatokból kiderül az is, hogy a kórházak harmada ellen csődeljárást kezdeményezhetnének a szállítók. Lapunknak több cég vezetője is elmondta: ha hamarosan nem változik a helyzet, csak készpénz ellenében tudnak majd gyógyszert adni az intézményeknek.

A Magyar Kórházszövetség tárgyalásokat kezdeményezett a legnagyobb szállítók képviselőivel. Rácz Jenő, az elnökség tagja elmondta: a szövetség türelmet kért a kórházi adósságok rendezésére a gyógyszerszállítóktól. Ezen a megbeszélésen a cégek jelezték: a jövőben már nem tudnak az 50-70 napos fizetési csúszások kamataitól eltekinteni.

Szabó Ferenc, a Gyógyszer-nagykereskedők Országos Szövetségének elnöke elmondta: a fekvőbeteg-ellátók rendezetlen számlái veszélyeztetik a beszállítók gazdasági stabilitását. A cégek egyelőre nem szigorítanak a szállítási feltételeken. A nagykereskedők hamarosan petícióval jelzik a szakminiszternek, hogy szükségét látják a gyors konszolidációnak.

Milliárdos nagyságrendű összeggel tartoznak a fekvőbeteg-ellátók a Euromedic Kft.-nek. Ez a cég a gyógyszerek mellett, orvosi eszközöket, röntgenfilmet, kontrasztanyagot szállít az ellátórendszernek. Nemes János igazgató elmondta: a kinnlévőségeik már-már korlátozzák a befektetési lehetőségeiket. A Euromedic a napokban írt alá a Világbankkal 4 milliárd forint értékű hosszú távú hitelszerződést. A pénzt a térségben lévő diagnosztikai vállalkozásaik fejlesztésére szeretnék használni. Ám az, hogy ebből mennyit tudnak Magyarországon elkölteni, a tőke megtérülési idején is múlik. A finanszírozás évről évre romlik, a kórházak fizetőképessége pedig egyre rosszabb.

| Magyar Kórházszövetség, kórház, gyógyszer
2002-07-10 17:52:52

Web Design & Development Prowebshop