Legfeljebb a mentőben marad a beteg?

sebészet, klinika, beteg, mentő, mentÅ‘ | Népszabadság   Népszabadság
Szankciókkal fenyegetik a sokat költő sebészeti klinika professzorátCsőd fenyegeti a súlyos állapotú betegek gyógyításának egyik budapesti központját, a Semmelweis Egyetem I. számú sebészeti klinikáját. Az ok: a klinika jelentős számban fogad betegeket, akiket más intézményekben nem tudnak vagy nem akarnak megoperálni. Dr. Flautner Lajos klinikavezető professzort a tulajdonos egyetem vezetői figyelmeztették: szankciókra számíthat, ha a klinika rendre túllépi költségkeretét.


Az Országos Sebészeti Intézet tisztét is betöltő I. számú sebészeti klinika vezetői már 1993 óta jelzik a tulajdonos Semmelweis Egyetemnek, hogy az engedélyezett költségeknél sokkal többe kerül a kötszer, a műszer, a betegek intenzív ellátása. Évről évre növekvő, ma már 400-500 milliós hiányt mutat ki az egyetem a sebészeti klinikán. dr. Flautner Lajos intézetvezető professzor szerint a hiány csak 250 millió, mert a többit "megtermeli" az intézet.

A legtöbb kórház szabadulni igyekszik a csupán drágán gyógyítható, súlyos betegektől - mondja dr. Weltner János főigazgató-helyettes. Egy 35 éves hasnyálmirigybeteg kezelése például akár 3-6 millió forintba is belekerül, de a biztosító talán 650 ezer forintot térít érte. - Ha el nem rontjuk a kódolást - teszi hozzá Weltner, aki szerint nem lehet kérdés, hogy átveszik-e az ilyen betegeket másoktól. Az a dolguk, hogy bármi áron segítsenek. Mivel a klinikák a szakma csúcsintézetei, nincs is hová továbbszállítani a beteget, akinek legfeljebb egy lehetősége adódna, mégpedig, hogy "ott marad a mentőben".

Az intézménynek ugyan van módja a súlyos esetekre egyedi elszámolást kérni a biztosítótól, a klinikusok szerint azonban ez nem megoldás. Egy éve mintegy tíz betegre kértek ilyet, Weltner János szerint azonban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár több vizsgálóval folytatott ellenőrzése kórlaponként 2-3 munkanapot igényelt, s ilyen részletességű számlák elkészítéséhez külön adminisztratív apparátust kellene fenntartani.

Az intézmény hetente háromszor ügyeletes a fővárosban, s heti kétszer érsebészeti ügyeletes. Százhetven ágyukon mintegy hetvenezer budapestit és agglomerációbélit látnak el, az érsebészeten pedig mintegy 170 ezer lakos jut rájuk. A klinikán évente négyezer műtétet végeznek - 92 százalékos ágykihasználtsággal. Az Üllői úton operálják a daganatos májbetegek negyedét. Oda viszik a legnehezebb nyelőcső-, bél-, hasnyálmirigy-, epe-, máj-, mindenféle gyomor- és bélrendszeri kórképpel jellemezhető betegeket. Náluk a súlyos beavatkozások ötödében lépnek fel szövődmények, másutt ez az arány elérheti a nyolcvan százalékot - állítja Flautner Lajos professzor.

- Érzésünk szerint ma a kilencvenes évek színvonalánál negyven százalékkal rosszabbul tudunk csak gyógyítani - fogalmaz az intézetvezető. Szerinte 30-40 százalékkal több pénzből, szűkre szabott gazdálkodással normálisan működhetnének, s nem volnának "fekete bárány" az egyetem szemében. Az idén júniusban az egészségügyi miniszter segítségét kérte Flautner doktor, jelezve, hogy "a legmerevebb szankciók végrehajtása" esetén sincs kilátásuk az alulfinanszírozottságból fakadó adósságaik kezelésére. Az egyetem vezetői a sorozatos túlköltekezés miatt már többször kérték a klinika átvilágítását, s többször utaltak rá, hogy megválnak azoktól a vezetőktől, akik képtelenek az intézményüknek megengedett keretek között gazdálkodni.

Az egyetem által kért átvilágítást végző Perfekt Kft. azonban egyebek között arra a megállapításra jutott: teljesítményéhez képest jelentősen alulfinanszírozott az Üllői úti intézmény. A helyzeten tehát a költségek további csökkentésével már nem, csak a finanszírozás javításával lehetne változtatni - fogalmaztak.

| sebészet, klinika, beteg, mentő
2002-07-10 17:54:00
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop