Sok baleset, kevés mentő

baleset, mentő, mentÅ‘ | Népszabadság   Népszabadság
Az autósok nehezen alkalmazkodnak a téliessé vált időjáráshoz: a rendőrség adatai szerint a hét végén 17 ember vesztette életét a hazai közutakon. A balesetek sérültjei pedig egyelőre nem reménykedhetnek abban, hogy az európai normának számító negyedórán belül megérkezik a segítség. Félszáz új mentőállomásra lenne szükség, emellett nincs elegendő orvos és mentőtiszt.


A téli útviszonyok különös óvatosságot kívánnak az utakon közlekedőktől, erre figyelmeztet a hét vége szomorú statisztikája is. Daka Béla alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának munkatársa lapunknak elmondta: a hét végén 203 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, ezek közül 14 esetben halálos áldozatot is követelt a szerencsétlenség. Összesen 17-en vesztették életüket az utakon. A mostani hét végén a közlekedés biztonságát nagyban befolyásolta az időjárás. Daka arra hívja fel a figyelmet: a téli időszakban minden autósnak ügyelnie kell rá, hogy lassabban, nagyobb követési távolságot tartva hajtson. Elengedhetetlen, hogy a jármű világítóberendezései, valamint a szellőző-páramentesítő rendszer és az ablaktörlők tökéletesen működjenek. Fontos, hogy az autó gumiabroncsai jó állapotban legyenek. A szakember kiemelte: rendkívül balesetveszélyes, ha az autós, ráhajtva a sárfelhordásra, lehullott falevelekre, megijed, és hirtelen fékez.

Jelentős fejlesztésekre lenne szükség ahhoz, hogy - az európai norma szerint - a riasztástól számított 15 percen belül minden balesethez kiérjen a mentő. Jelenleg ugyanis országszerte mintegy félszáz mentőállomással kevesebb van a szükségesnél. Andics László, az Országos Mentőszolgálat fővárosi mentőszervezetének vezetője lapunkat úgy tájékoztatta: Budapesten átlagosan 12,7 perc alatt ér ki a rohamkocsi a beteghez, vidéken azonban a helyzet ennél rosszabb. Egy korábbi fejlesztés részeként nagyrészt megvalósult ugyan, hogy minden 30 kilométer sugarú körön belül legyen mentőállomás, egyelőre azonban nincs elegendő orvos és mentőtiszt.

Andics László tájékoztatása szerint elsősorban Bács-Kiskun, Csongrád és Szolnok megyében vannak nagy távolságra egymástól a mentőállomások, de Szabolcs-Szatmár és Hajdú-Bihar megyében is szükség lenne fejlesztésre ahhoz, hogy tartani lehessen a kivonulásoknál érvényes európai átlagot.

| baleset, mentő
2002-07-10 17:54:06
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop