Jin és jang a Váci úton

kínai orvoslás, orvos, természetgyógyászat | Népszabadság   Népszabadság
Állítólag, minden ember egyedüli példány, de hogy dr. Eöry Ajándokhoz nincs hasonló, az egészen biztos. Jövőre lesz ötvenhat éves, akkor fog szakvizsgázni az orvosegyetemen. Kutató biológus diplomát 1969-ben szerzett az Eötvösön. Harmadéves orvosegyetemista korában született a hatodik gyereke, és ötödéves korában az első unokája. De nem ezért példátlan ember. Hanem azért, amit csinál. A Máltai Szeretetszolgálat orvosa a Váci úton, a volt Láng Gépgyár üzemi orvosi rendelőjében (annak a felében) hagyományos kínai orvoslással és a vakok rehabilitációjával foglalkozik. Meg tankönyvet ír. A legutóbbiból átnyújt egy példányt. A címe: Test- és fülakupresszúra.

Ez a Váci úti rendelő meghökkentő hely. Egy folyosó, pár pici szoba, az egyik valamivel tágasabb, oda be lehet pillantani, ha nyílik az ajtó, fehér lepedővel betakart páciensek fekszenek a hátukon. Az előtérben rengetegen várnak kezelésre. Az ember benyomása itt épp a fordítottja annak, mint a legtöbb orvosi rendelőben. Ott a betegek idegesen járkálnak fel és alá. Itt nyugodtan ücsörögnek, és fehér köpenyes ifjak cikáznak köztük, kínaiak, vagy ha nem, ők is úgy mosolyognak, mintha kínaiak lennének.

- Járó betegeinket nemcsak akupunktúrával kezeljük, hanem Kínából hozott fűszernövényekkel is. Gyógymódjaink közé tartozik a kínai masszázs, a köpölyözés és a moxálás.

- Az mi?

- Égetés, de nem szó szerinti értelemben. Régen tüzes vaspálcával csinálták, ma már ürömfűvel töltött rudacskát égetünk a megfelelő pontok felett.

- Ezt mikor alkalmazzák?

- Amikor hideg a beteg lába vagy az alhasa. A testfelület fölött mozgatjuk az izzó rudacskát, mintha vasalnánk. Egy régi kínai mondás szerint: amit a tű sem gyógyít, azt meggyógyítja a moxa.

Ilyenkor jön rá az ember, mennyi mindent nem tud. Most már ezt is megtanultam.

A Váci úti rendelőben elsősorban oktatás folyik: három-négy fiatal orvos, természetgyógyász mindig tanul itt. A Pekingi Orvosegyetem és a Semmelweis Orvostudományi Egyetem legutóbb megállapodást kötött, hogy Budapesten megkezdik a hagyományos kínai gyógymódok oktatását. Magyar orvosok is megkaphatják majd Budapesten - egyetemi tanulmányaik befejezése után - ugyanazt a képzést, amit a pekingi egyetem nyújt a diákoknak.

Bekopog egy szürke pulóveres, fiatal nő, aki csak azt akarja megtudni, hány kezelésre lesz még szüksége. Jöjjön, hangzik a válasz, amíg nem tapasztal eredményt. Kétszer-háromszor szüksége lehet még rá. Azután nekem magyarázza: az eredmény ebben az esetben látható. A kismama anyatejfakasztásra kérte az akupunktúrát. A hagyományos kínai orvoslás szerint az anyatej az anyaszív tüze fellángolásának párlata a szülés után. A szülést követő depresszió összeszoríthatja a csatornákat. Az akupunktúra az első 12-24 órában többnyire megindítja a tejkiválasztást, és ez négy-öt kezelés után tartós lesz.

Hazaérvén fellapoztam az Eöry doktortól kapott tankönyvet. Azt írja, hogy a jin és a jang korlátozzák egymást. Ha a jin túlteng, a jang kevés lesz. A magabiztosság, az ingerlékenység, az álmatlanság a jangtöbblet jele. Továbbá a meleg lábak és a hűvös arc. A jintöbblet jele viszont a közömbösség, a bátortalanság, az aluszékonyság. És a feltűnően hideg láb.

Jó ég! Ilyenkor az ember elkezdi vizsgálgatni magát. Most akkor mi vagyok? Jin vagy jang?

| kínai orvoslás, orvos, természetgyógyászat
2002-07-10 17:55:00
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop