Veszélyes húsok
Az Auchan-üzletlánc vizsgálatba bevont áruházainak 80 százalékában találtak lejárt húst és húsipari terméket. A többi nagy üzletláncnál az esetek 30-40 százalékában volt kifogásolható a hús- és húsipari termékek lejárati ideje. Az Auchan Beszerzési Központ igazgatója, Xavier Nikol az RTL Klub Híradójának azt nyilatkozta: szeptemberben figyelmeztették őket arra, hogy "mely terméknél kell jobban odafigyelni". Az igazgató nehezményezte, hogy ezt követően a többi ellenőrzésről nem kaptak információt.
A HVG munkatársai - a hetilap múlt heti számában megjelent Életveszély című élelmiszer-egészségügyi melléklet szerint - álruhás próbavásárlásokat végeztek, majd a bevásárlás eredményét két ellenőrző intézménybe vitték el. A megrendelt vizsgálatok eredménye a húsáru esetében a legborzasztóbb. A vizsgált három üzletben - a budaörsi Tescóban, a Fogarasi úti Jééé diszkontban, illetve a Hold utcai piacon - vásárolt darált húsok mindegyikében találtak ételmérgezést okozó baktériumokat. A HVG azt is megírja: a minőség-ellenőrző intézetek ugyan nyilvánosan működnek, tehát mindenki kérheti az ellenőrzést, ám az eredményeket nem kommentálhatják. Vagyis: a laikus akkor sem tudja meg, hogy a bevizsgáltatott élelmiszere ehető-e, ha fizeti az ellenőrzés költségeit. A határértékek feltüntetésére ugyanis éppúgy nincs módjuk az ellenőrző intézményeknek, mint arra, hogy a közvéleményt értesítsék a fertőzött élelmiszer létezéséről.
2002-07-10 17:55:39