Tiltakoznak a gyógyszerészek

tiltakozás, gyógyszer, gyógyszerész | Népszabadság   Népszabadság
Rendkívüli küldöttgyűlést tartott a Magyar Gyógyszerész Kamara a tervezett gyógyszerár-támogatási rendszer és a patikák finanszírozási szabályainak megváltozása miatt. A küldöttek ragaszkodtak ahhoz, hogy a patikák engedélyezését ne utalják a minisztertől a tiszti főgyógyszerészhez.

Rendkívüli kamarai értekezletükön a gyógyszerészek tiltakoztak az egészségbiztosító fizette támogatások új elszámolási rendje ellen. Állásfoglalásukban azt követelik a kormánytól, hogy ne vezessen be a betegek és a patikák számára a jelenleginél kedvezőtlenebb finanszírozási rendszert. Véleményük szerint azzal, hogy július elsejétől a támogatás csökkentésével a betegeknek többet kellene fizetniük a gyógyszerekért, átrendeződne azok patikai forgalma.

További problémát okozhat a betegellátásban, hogy egy tervezett kormányhatározat szerint júliustól a kincstár csak számla ellenében, utólag utalná át a támogatást. A gyógyszertárak a jelenleg alkalmazható árréssel képtelenek a forgalomból meghitelezni ezt az összeget. A hatmillió forintnál kisebb forgalmú üzleteknek a számítások szerint nem lesz pénzük arra, hogy a számla rendezéséig hitelezzék a gyógyszerekre járó tb-támogatást. Ezzel 1000-1200 patika mehet tönkre, elsősorban a kisebb településeken, ahol amúgy is nehézkes a gyógyszerellátás. A küldöttgyűlésen Körössy Péter, az OEP gyógyszerügyekért felelős vezetője és Szabó Sándor, az ártárgyalások miniszteri biztosa ígéretet tett arra, hogy a kifogásolt elszámolási rendszert legkorábban 2000 januárjától vezetik be.

Becsapottnak érzik magukat a patikusok - mondta Kubinyi András, a kamara elnökségi tagja. A tisztségviselő szerint a Fidesz frakciója felrúgta a patikák működését engedélyező eljárás megváltoztatásáról szóló alkut. Mint arról beszámoltunk, a kormány a gyógyszertörvény módosításával a kamarára ruházta volna a patikák működési engedélyének kiadását, de a módosító indítványok szavazásánál a Fidesz- és a kisgazdafrakció mégsem voksolt az előterjesztés mellett. Ehelyett egy kisgazda képviselő elképzelését támogatták, miszerint az ÁNTSZ bírálhatja el, melyik patikus kapjon lehetőséget gyógyszertár üzemeltetésére.

| tiltakozás, gyógyszer, gyógyszerész
2002-07-10 13:47:53


data-full-width-responsive="true">