Kapcsolat az elhízás és a cukorbetegség között

A tudósok megtalálták a "hiányzó láncszemet", ami kapcsolatot teremt az elhízás és a II. típusú diabétesz között. Ez a betegség sokféle szövődménnyel (vakság, szívbetegség és amputációk) jár.

elhízás, cukorbetegség, diabétesz, rezesztin | The New York Times Health News Service   Medincorp | Saltus, R.

A felfedezés segítségével ki lehet majd szűrni azokat az elhízott betegeket, akiknél különösen fennáll a cukorbetegség kockázata, és talán újfajta gyógyszerek fejlesztésére is lehetőség nyílik.

Dr. Allen Spiegel, a National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases igazgatója szerint ez igen fontos hír, mert mintegy 16 millió amerikai cukorbeteg, és 90 százalékuk a II. típushoz tartozik. A University of Pennsylvania School of Medicine kutatói által tett felfedezés a Nature ehavi számában jelent meg és a tanulmány szerint "potenciálisan fontos klinikai implikációi vannak".

Mind az elhízás, mint a II. típusú diabétesz járványszerű mérteket öltött a fejlett országokban. Az elhízás magában hordja a diabétesz kockázatát, de ennek biológiai okát eddig még nem sikerült kimutatni.

A kutatók egy eddig még nem ismert hormont fedeztek fel, amelyet rezisztinnek neveztek el. A zsírsejtek választják ki, és azok jelzőjeként kering a véráramban. A tanulmányozott egereknél az elhízás magasabb rezisztin-szinttel járt, ami "inzulinrezisztenciát" okozott, azaz a szervezet nem volt képes normálisan felhasználni az inzulint. Ez gyakran vezet a II. típusú diabéteszhez.

Amikor rezisztint blokkoló antitesteket adtak az állatoknak, javult az állapotuk.

"Az egereknél "ártalmas a magas rezisztinszint" - állítja dr. Mitchell A. Lazar. A kutatók laboratóriumban előállított rezisztint adtak sovány egereknek, és azoknál cukorbetegség fejlődött ki. Most következnek majd a humánkísérletek a rezisztinszintekkel.

Amikor kifejlődik az inzulinrezisztencia, a sejtek nem vesznek fel elég cukrot, és kevés energiájuk marad, a glukóz ugyanakkor a véráramba kerülve károsítja az erek belső falát, ami szív- és veseelégtelenséghez, valamint látásvesztéshez vezet.

Dr. Lazar és dr. Claire M. Steppan egy gyógyszerkutatás során találtak rá a hormonra. A jelenleg piacon levő két glutazon-származék, az Actos és az Avandia csökkenti az inzulinrezisztenciát, és a normálishoz közelíti a vércukor szintjét.

A gyógyszerek a zsírsejtekben lekapcsolják a rezisztint előállító gént. Maga a rezisztin is fontos új célpontja lehet a jelenleginél kevesebb mellékhatással bíró gyógyszerek kutatásának.

Más kutatók, bár dicsérik a rezisztin azonosítását, felhívják a figyelmet arra, nehogy a hormont tekintsék az elhízás és a diabétesz közötti kapcsolat legfőbb faktorának.

"Szép történet, de végül is nemigen érthető. Mi pontosan a szerepe ennek a molekulának - mondja dr. Jeffrey Flier a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center kutatója. - Legalábbis ma még nem biztos, hogy ez a domináns faktor."

Felhívja a figyelmet arra, hogy az 1994-ben felfedezett leptinről is hasonlókat állítottak, mert az elhízott állatok szervezetében kevés van belőle. A leptinből készült gyógyszer azonban nem lett siker, mert kiderült, hogy az elhízott embereknél általában normális a szintje.

Megjelent: The Boston Globe

| elhízás, cukorbetegség, diabétesz, rezesztin
2002-07-31 17:53:33
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop