Hibás csípőprotézis miatt perel egy férfi

Próbapert indít egy férfi San Franciscóban egy csípőprotézis-gyártó ellen, amely több ezer hibás protézist csinált.

per, csípő, Protézis, beteg, csípÅ‘ | The New York Times Health News Service   Medincorp | Colliver, V.

Az nem az első per az austini Sulzer Othopedics cég és anyavállalata, a svájci Sulzer Medica ellen, de a 63 éves James T. Ferguson azért indít pert, mert potenciálisan selejtes protézist kapott. A férfi 2000. szeptember 27-én kapta meg a protézist, egyikét a december 8-án bevont 17 500-nak.

"Ha valaki tudja, hogy olyan eszközt ültettek bele, ami hibás lehet, az nagyon sok szorongásnak és félelemnek van kitéve" - mondja Richard Heimann ügyvéd, aki elmondta, hogy a kártérítés a beteg állandó ellenőrző vizsgálataira és a fájdalomra kérik.

A hibás protézis kicserélése nagyon bonyolult is lehet. Már az eredeti műtét is komplikált, de a második kétszer annyi ideig is eltarthat a hegszövetek miatt.

A Sulzer beismerte a hibát, ami 1999 októbere óta 31 ezer beültetett protézist érint.

A cég szerint eddig 341 betegnél kellett kicserélni az eszközt.

A probléma a gyártás során derült ki, amikor a protézisen ásványolaj maradványokat találtak, amitől az nem illeszkedett jól a beteg csontjához. A Sulzer azóta megváltoztatta a gyártási folyamatot.

Az Egyesült Államokban már több kártérítési pert indítottak. A Sulzer cég szóvivője, Jim Moore elmondta, cége mindent megtesz, hogy segítsen a betegeknek és orvosaiknak, még a második műtétért is fizet, ha az szükséges. A csípőműtét 20-70 ezer dollárba kerül.

Megjelent: The San Francisco Chronicle

| per, csípő, protézis, beteg
2002-07-31 17:56:53
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop