Létfontosságú gyógyszerek hiánya a kórházakban

FORT WORTH, USA - A kórházak egyre súlyosabb gyógyszerhiánnyal küszködnek, egyes műtéteket és beavatkozásokat is el kell halasztani.

FDA, gyógyszer, kórház, hiány | The New York Times Health News Service   Medincorp | Banstetter, T.

Az elmúlt hat hónapban egyre nehezebb, sőt, sokszor lehetetlen beszerezni olyan létfontosságú gyógyszereket, mint az érzéstelenítők, a szívroham elleni szerek és az epilepsziás rohamokat megelőző gyógyszerek. A kórházak arra kényszerülnek, hogy helyettesítő gyógyszereket keressenek, és egyes esetekben el is kell halasztaniuk a választott beavatkozásokat.

"Már 21 éve csinálom, és ilyen rossz még soha nem volt a helyzet - mondja George Hinshaw, a Harris Methodist Fort Worth Hospital vezető gyógyszerésze. - Igen súlyos a probléma."

A kórházakat országszerte bénító hiány két éve kezdődött, de az elmúlt hónapokban még súlyosabbá vált a helyzet.

Bármely időben 6-12 féle általánosan használt olyan gyógyszer van. amelyhez nem lehet hozzájutni, mondják a szakemberek. Van, hogy akár 20 gyógyszer is hiányzik.

Az FDA szerint a hiánygyógyszerek közé tartozik a Wydase, amely a műtéti érzéstelenítéshez szükséges, a bacitracin nevű antibiotikum a csecsemők tüdőgyulladásának kezelésére, a naxolon-hidroclirid a gyógyszer-túladagolás ellenszere, és az epilepsziás rohamok esetén beadandó phenobarbital.

"Ennek soha nem lesz vége - mondja Willie Reed, a Fort Worth-i Plaza Medical Center gyógyszer-beszerzője. - Az elmúlt hat hónapban az egyik hiány követte a másikat, És némelyik hiánycikk valóban létfontosságú.

MI A HIÁNY OKA?

A szakemberek különféle tényezőknek tulajdonítják a hiányt, például a nyersanyagellátás gondjai, gyártási problémák, kisebb raktárak, és néhány gyártó azon döntése, hogy a kórházakban használatos, de nem különösebben profitszerző gyógyszerek gyártását leállítják.

"Az elmúlt években sok változás történt a gyógyszeriparban - mondta Joseph Deffenbaugh, az American Society of Health-System Pharmacists tanácsadója. - Most sok cég nem akarja gyártani ezeket a gyógyszereket, mert nem hozzák a nagy pénzt."

A hiány azt is okozza, hogy számos kórház többet rendel, mint amire szüksége van, a felhalmozás viszont csak ront a helyzeten.

Van néhány olyan eset is, amikor egyes gyógyszereket kivonnak a forgalomból. Az FDA jelentése szerint márciusban megszüntették a Raplon nevű érzéstelenítő forgalmazását, mert a gyártó olyan jelentéseket kapott, miszerint egyes betegeknek légzési problémát okozott a gyógyszer.

ÁTÜTEMEZETT MÛTÉTEK

Mirza Baig, a texasi Osteopathic Medical Center gyógyszerészeti igazgatója szerint az orvosoknak néhány esetben át kellett ütemezniük a választható műtéteket és orvosi vizsgálatokat, mert hiányoztak a szükséges gyógyszerek.

"Van, hogy egyszerűen nem lehet mással helyettesíteni egy gyógyszert - mondja. - Emiatt aztán el is maradtak műtétek."

Ha valamely életbevágó fontosságú gyógyszert nem kapnak meg, az orvosoknak helyettesítő megoldásokat kell alkalmazniuk, és ezek a szerek némely esetben kevésbé hatékonyak és drágábbak is.

"A helyettesítők gyakran rövidebb hatóidejűek, így több kell belőlük - mondja Hinshaw. - Aztán ott vannak a mellékhatások, amelyek a hagyományos gyógyszernél nem jelentkeznek."

Sürgősségi esetben egy bizonyos gyógyszer hiánya azt okozhatja, hogy egy másikat kell használni, ami vagy nem olyan hatékony, vagy nem olyan biztonságos.

Az egyik legproblematikusabb hiánycikk a fentanyl, egy általánosan használt érzéstelenítő. Az ESI Lederle, az American Home Products Group leányvállalata felfüggesztette a gyártását, mert az FDA utasította őket, hogy egyes gyártó gépsorokat újítsanak fel.

A gyógyszert előállító másik két cég - az Abbott Laboratories és a Taylor Pharmaceuticals - nem győzik kielégíteni az igényeket. A gyógyszer hiánya, Hinshaw szerint "gyakorlatilag megbénítja a műtéteket."

A fentanyl-hiány enyhült némiképp, amikor a gyártók növelni kezdték a termelést. Az FDA jelentése szerint "ezek a cégek most ki tudják elégíteni az alapvető igényeket".

A Plaza Medicalnál 20 éve dolgozó veterán, Reed nem tud róla, hogy gyógyszerhiány miatt egyetlen beteg is kárt szenvedett volna. De a probléma arra ösztönözte a kórházat, hogy alternatívát keressen.

"Egész nap a telefonnál ülök, hogy megtudjam, mi történik. Rengeteg kreativitást igényel ez a munka" - mondja.

Sürgős esetekben előfordul, hogy a kórházak megosztják egymással gyógyszereiket, de a legtöbben nem engedhetik meg maguknak, hogy nagylelkűek legyenek.

"Nehéz dolog egy kórház számára, ha oda kell adnia gyógyszerkészletét, mert saját magának is szüksége van rá" - állítja Baig.

OK A REMÉNYRE

 Van azért némi remény. A gyógyszergyártók jelentették, hogy a megnövekedett igényre való tekintettel növelték a kórházi gyógyszerkészítmények gyártását.

A terület szakértői azonban kétlik, hogy egy éven belül nagyobb változás következne be.

"A jó hír az, hogy okos orvosaink és gyógyszerészeink vannak, akik megtalálják a megoldást" - mondja Reed. - Még bírjuk erővel."

Megjelent: Fort Worth Star-Telegram

| FDA, gyógyszer, kórház, hiány
2002-07-31 18:06:04
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop