Háromdimenziós magzatfotó ultrahanggal

ATLANTA, USA - Amikor Kirsten Reed meglátta magzata portréját, elsírta magát az örömtől. Ez még nem is lenne olyan különös, de a kislány még a méhében van.

magzat, ultrahang, háromdimenziós, terhesség | The New York Times Health News Service   Medincorp | Kicklighter, K.

"A legdöbbenetesebb dolog volt, amit valaha is láttam - mondja Kirsten. - Láttam a kislányunk pufók arcocskáját."

Reed egy háromdimenziós "magzati portrét" látott, amelyet egy nagy felbontású ultrahangos készülékkel csináltak. Az új gépek megdöbbentően részletes képet készítenek, a rózsás orrocskától az apró gyöngyszerű szemekig.

A készülék először megkérdi, akárcsak egy tudományos-fantasztikus filmben: "Látta már háromdimenziós kisbabáját?" Az Atlanta Perinatal Associates reklámkampányát három veszélyeztetett terhességekkel foglalkozó orvos indította el.

Reed szerint a felvételek "lélegzetelállító képek" a születőben levő csodáról. Férje, Jeff, szoftvermérnök, két bekeretezett képet tart a munkahelyi íróasztalán.

Most a leendő szülők már nemcsak azt szeretnék tudni, egészséges lesz-e a kisbabájuk, hanem már a terhesség alatt arról vitatkoznak, kire is hasonlít a gyerek.

"Új és fontos diagnosztikai eszköz ez a számunkra - mondja dr. Brad Bootstaylor, a vizsgálat egyik elindítója. - De szerintünk arra is jó, hogy a szülők kapcsolata fejlődjön a születendő gyerekkel".

Azóta, hogy az 50-es években először alkalmazták, az ultrahang bevett módszere lett a magzat vizsgálatának. Kétdimenziós változatban egy magas frekvenciájú hanghullámokat kibocsátó ultrahangos eszközt mozgatnak a nő hasán. A hullámok visszaverődnek a magzat csontjairól és szöveteiről és homályos képpé állnak össze a fekete-fehér monitoron.

A számítógépes technika fejlődése lehetővé tette a tökéletesebb kép megalkotását. "Olyan ez, mintha egy könyvet egyszerre olvasnánk el, nem pedig laponként" - mondja dr. Bootstaylor.

A 3-D berendezés ára 75 és 200 ezer dollár között van.

Az Atlanta Perinatal az első gépet 1999-ben szerezte be, és tavaly kezdte hirdetni szolgáltatását: a háromdimenziós magzati képeket. 200 dollárért bármelyik terhes nő orvosi vizsgálatra jogosult, és kap 1 darab háromdimenziós képet mappában vagy CD-n valamit a képekről készült videokazettát.

Egyes orvosok nem nézik jó szemmel a születés előtti fotók reklámozását.

"Nem hiszem, hogy szakmailag ez helyes lenne egy igen magas kockázattal járó gyakorlatban - jelentette ki dr. James Martin, a Society for Maternal Fetal Medicine elnöke. - Óvatosnak kell lennünk, és külön kell választani a diagnosztikát a reklámtól."

Az Atlanta Perinatal szerint azonban az élesebb kép birtokában a betegek előnyökhöz jutnak. A nagyobb felbontású kép lehetővé teszi, hogy az orvosok felfedezzék a lehetséges problémákat, mint a magzati tumorok, a nyitott csigolya vagy a hasított szájpadlás. A magzat belső szervei is jobban láthatók, így az esetleg megoldandó problémákat is jobban látja az orvos.

És míg a kétdimenziós kép magyarázatot igényel, a háromdimenziós érthetőbb.

"Lehetővé teszi, hogy a betegek több kérdést tegyenek fel - mondja Carol Grone ultrahangos - mert most már ők is látják azt, amit eddig csak mi láttunk."

"A kétdimenziós képeknél azt mondták az orvosok, hogy maradjak nyugton, de most már nem tapogatózunk annyira a sötétben, most már többet beszélhetünk róla" - mondja Reed.

Dr. Bootstaylor szerint a terhes nők sokkal inkább partnerek lesznek így.  "Egyes orvosok úgy érzik, hogy megtarthatják maguknak, és misztikumba burkolhatják azt, amit csinálnak."

Megjelent: Cox News Service

| magzat, ultrahang, háromdimenziós, terhesség
2002-07-31 18:08:00
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop