Nobel-díjból gyógyszerek

A maláriához, a tuberkolózishoz és az álomkórhoz hasonlatos vírusos betegségek kezelését segítő alapgyógyszerprogramra kívánja költeni a Nobel-békedíjjal járó pénzt az Orvosok határok nélkül (Médecins sans frontieres, MSF) elnevezésű civil szervezet. James Orbinski, az Orvosok határok nélkül világszervezet vezetője és Phillippe Biberson, a franciaországi MSF-szervezet elnöke pénteken Oslóban vette át V. Harald norvég uralkodótól és Sonja királynétől a 7,9 millió norvég koronával (kb. 987 ezer dollárral) járó rangos elismerést.

MSF, Nobel-díj, gyógyszer, álomkór, Nobel-díj | Népszabadság   Népszabadság
Az MSF adatai szerint az idén piacra került több ezer különböző gyógyszerfajta közül mindössze 11 szolgálja a vírusos megbetegedések kezelését. A legsúlyosabb helyzetben a fejlődő országok vannak: az évi 17 millió halálos áldozat kilencven százaléka a harmadik világból származik.

Az 1971-ben alapított MSF az elmúlt években a világ egyik legbefolyásosabb civil szervezetévé vált. A "francia doktorokként" is ismert önkéntes orvostársaság nyolcvan országban van jelen, és háborús és természeti katasztrófák áldozatainak nyújt egészségügyi ellátást.

| MSF, Nobel-díj, gyógyszer, álomkór
2002-07-10 15:12:24

Web Design & Development Prowebshop