Sport: Bátor küzdés

A Speciális Olimpiai Játékok alapítója, Eunice Kennedy Shriver, a meggyilkolt Kennedy elnök lánytestvére, 1963-ban szervezett először nyári tábort szellemileg sérült gyerekek számára marylandi birtokán. A teljesen újszerű kezdeményezés célja az volt, hogy a sportbeli képességek fejlesztésével bebizonyítsa: a szellemi fogyatékos fiatalok is képesek tartalmas, emberi életet élni és akaraterejük, szeretetük mindent - még saját korlátaikat is - legyőző erő lehet.

Speciális Olimpia, mozgás, testmozgás, fizikai aktivizás, fitness, sport | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft.
A "Győzzünk együtt!" jelszó égisze alatt idén májusban a hollandiai Groningenben rendezték meg a Speciális Olimpia Európa Bajnokságát. A kontinensviadalon 51 ország csaknem 2000 sportolója, köztük a 11 éve alakult Magyar Speciális Olimpiai Szövetség tagjai is képviseltették magukat.

Az idei Speciális Olimpia Európa Bajnokság megnyitóján, Eunice Kennedy hangsúlyozta: "A sport nem más, mint kulcs az egészséges élethez, s ezért nagyon fontos, hogy a fiatalok elmesélhetik, hogyan teljesítettek a sportban". Az Európa játékok idei fő támogatója, Sabanci, a török iparmágnás, hasonló gondolatokkal folytatta a megnyitót: "Úgy gondolom, az oktatás mellett nagyon fontos, hogy az emberek egészségesek legyenek. Egészséges pedig úgy lehet valaki, ha minden korban és főleg minden állapotban képes sportolni".

A Brüsszelből két külön útvonalon érkező olimpiai láng fellobbanása után megkezdett versenyeken a 48 szellemileg sérült magyar fiatal kiemelkedő teljesítménnyel képviselte hazánkat. A 11 hivatalos sportág közül az atlétikában, úszásban, asztaliteniszben, tornában, kerékpárban, kosárlabdában és fociban résztvevő magyar válogatott összesen 18 arany-, 13 ezüst- és 6 bronzéremmel szaporította a magyar csapat eddigi gyűjteményét. Újdonság volt ezen az olimpián, hogy a hivatalos sportágak mellett, bemutató jelleggel két új sportág is szerepelt a programban, ez pedig a judo és egy speciális labdajáték, a korfball volt.

A Speciális Olimpia jelszava, "Engedd, hogy győzzek, de ha nem tudnék győzni, engedd, hogy bátran küzdjek", az idei Európa játékok hangulatát is átszőtte. Az Európa Bajnokság sikere, baráti légköre gyógypedagógusok, szülők, edzők és önkéntes segítők, köztük Sabanci, többéves munkájának köszönhető. A Pulzusnak adott interjújában, a török üzletember, aki hazájában több egészségügyi intézményt alapított, elmondta: "Az igazi nagy feladat és kihívás, ha nemcsak a saját környezetemben segítek, hanem mások megsegítésén is munkálkodom, én ezt az utat választottam." Sabanci, a világ egyik leggazdagabb embere, a Speciális Olimpia Európa Bajnokságának szponzorálását nemcsak szellemileg sérült fia miatt vállalta el, hanem mert úgy gondolja, ipari és gazdasági tevékenységét, szociális területen is szükséges felhasználnia.

Sabanci gondolatvilága üzenetértékű lehet mind a jövő üzletemberei, mind pedig a jelenlegi hazai gazdasági elit számára....

| Speciális Olimpia, mozgás, testmozgás, fizikai aktivizás, fitness, sport
2002-08-02 16:07:30

Web Design & Development Prowebshop