Mentenek és szolgálnak

Pedig mindegyiknél szakemberek dolgoznak, javarészt az OMSZ-nél szerzett tapasztalatokkal, s a műszaki felszereltség ellen sincs panasz. Bárki igénybe veheti a magáncégek által nyújtott betegszállítási szolgáltatást, ha jogosult rá.

OMSZ, betegszállítás, mentés, mentő, betegszállító cég, mentÅ‘ | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft.
Az Országos Mentőszolgálaton kívül (OMSZ) 28 magánkézben lévő betegszállító cég működik, kettő közülük az országos szervezethez hasonló jogosítvánnyal. A cégek a betegszállítás mellett más humánegészség-ügyi szolgáltatást is nyújtanak, de a maradék 26 nem "menthet".

Számos betegszállító cég a kórházak és a szakrendelők munkáját könnyíti azzal, hogy az esetleges - az országos szolgálat túlterheltségéből adódó - késedelmeket ellensúlyozza, gördülékennyé téve a betegellátást, természetesen ugyanazt a pénzforrást felhasználva, amely az OMSZ működésének anyagi hátterét is biztosítja. Az országosan egy hívószámon elérhető (és ezzel Európában egyedülálló), az egész országban folytatott tevékenységét budapesti központból koordináló mentőközpont munkáját leginkább a privát betegszállítók tudják hatékonyan kiegészíteni és ezzel megkönnyíteni. Ezek a vállalkozások képesek arra, hogy a beteg által támasztott egyéni igényeket térítés ellenében kielégítsék. A fizető betegszállítás tarifája megközelítőleg megegyezik a nagyobb taxis társaságok díjszabásával, s emellett az alkalmazásukban álló orvosok és szakápolók szakszerű felügyeletet biztosítanak.

Nézzünk néhány példát! A Ren-Depo és a Haemobil például főképp vesebetegek szállítását látja el, a Szamaritánus Mentőegyesület egy részlege hajléktalanok ellátását is biztosítja. Az eredetileg dán alapítású Falck S.O.S. Kft. ügyfelei főként külföldön biztosított személyek, akiknek a vállalat megszervezi a külföldi biztosítottság alapján járó ellátást, és bonyolítja az ezzel járó ügyintézést. A Delta Országos Katasztrófa Mentőcsoport a betegszállítási tevékenység mellett - csakúgy, mint a Falck más humán egészségügyi szolgálatot is teljesít.

| OMSZ, betegszállítás, mentés, mentő, betegszállító cég
2002-08-02 16:26:05
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop