Abortusz vagy családtervezés

Magyarország történetében korábban voltak olyan periódusok, amikor a születések és az abortuszok száma fordított arányban állt egymással. Az 50-es évek elején bevezetett abortusztilalom például a születések számának emelkedését és az abortuszok drasztikus csökkenését eredményezte. Az 1956-ban bevezetett, teljes abortusz liberalizálásnak köszönhetően a terhesség-megszakítások száma hirtelen megnövekedett az "abortuszjárvány" idején, míg a születések száma csökkent. A statisztikus véleménye szerint azonban hosszabb távon nem figyelhető meg összefüggés a születések és az abortuszok számadatai között. Ezek külön-külön más társadalmi és gazdasági okokra vezethetők vissza.

abortusz, családtervezés, szülés, születés, Abortus, vetélés, terhesség | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Keller, J.
Az abortusz törvényi szabályozása körül kialakult vitában sokszor felmerül a kérdés: a magyar népesség 90-es években tapasztalt drámai csökkenését hogyan befolyásolja az abortuszok száma? Kamarás Ferencet, a KSH főtanácsadóját a születésszám-csökkenés és az abortusz összefüggéseiről kérdeztük.

Ezt bizonyítja az is, hogy hazánkban a 90-es években a születések számának csökkenésével párhuzamosan az abortuszok száma is jelentős mértékben esett. 1998-ban 68971 abortuszt végeztek, ami az 1990-es 90394-es esethez képest igazán kedvezőnek tűnik. Kamarás Ferenc véleménye szerint ez azt mutatja, hogy a családtervezést ma sokkal komolyabban veszik a fiatalok. Részben a tanuló évek meghosszabbodásának köszönhetően, kitolódnak az életkorok: később házasodnak a fiatalok, később és kevesebb gyereket vállalnak. Ezen felül sokan anyagi biztonságukat szeretnék először megteremteni, s csak utána gyereket vállalni. Ezért a fiatal házasok a születésszabályozás komolyabb formáját választják manapság (pl.: fogamzásgátló tabletták).

A kedvező adatok mellett a szakember fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy a legveszélyeztetettebb, 20 év alatti korosztályban, és a hajadonok körében még mindig igen magas a terhesség-megszakítás aránya. Az abortuszon átesett nők 29%-a gyermektelenül vállalja az abortusz kockázatát. Ez elsősorban egészségügyi szempontból veszélyes, hiszen vizsgálatok bizonyították, az abortuszt követő terhesség során fellépő rendellenességek (koraszülés, spontán vetélés, méhen kívüli terhesség) nagyobb valószínűséggel fordulnak elő olyan hölgyeknél, akiknek már volt abortuszuk. (Az abortuszok számának növekedésével a rendellenességek veszélye is megnő.)

Hazánkban a fiatalok döntő többsége szeretne gyereket vállalni élete egy későbbi periódusában. Széles körű felvilágosítási programok, illetve stabil, egy teljes nevelési ciklusra érvényes családtámogatási rendszer sokat javíthatna a fiatalok abortuszmutatóin és a gyermekvállalási kedv alakulásán.

| abortusz, családtervezés, szülés, születés, Abortus, Vetélés, terhesség
2002-08-02 16:34:14
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop