Sztrájk helyett bértárgyalások a mentőknél

sztrájk, szakszervezet | Népszabadság   Népszabadság
Nincs és nem is volt szó sztrájkról - nyilatkozta lapunknak Haraszti Sándor, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének (MÖSZ) budapesti titkára. A törvény ugyan - korlátozott mértékben - lehetőséget nyújtana a sztrájkra - folytatta, de ez kizárólag a betegszállításra és nem az életmentésre terjedhetne ki. A fő veszélyt azonban nem egy esetleges munkabeszüntetés jelentené, hanem az, hogy a végleg elcsigázott dolgozók elhagyják a szolgálatot.

A tegnap kezdett egyeztetéseket jövő kedden folytatják a mentőszolgálat budapesti irányítócsoportjánál. A vezetőség és az érdekvédelmi szervezet képviselői arra az álláspontra jutottak: újra kell gondolni a sürgősségi betegellátás programját. A budapesti mentőszervezet jelenlegi gépkocsiparkja és a dolgozók létszáma ugyanis nem elegendő. Toma Lajos, a MÖSZ elnöke elmondta, a mostani egyeztetés az évi rendes bértárgyalások része, érdemi ajánlatot egyelőre nem kaptak. Hozzátette: felveszik a kapcsolatot a többi egészségügyi szakszervezettel, mert megítélésük szerint mindenképpen tárcaszintű egyeztetésre lesz szükség.

Az Egészségügyi Minisztérium költségvetésében 2 milliárd forintot különítettek el a hozzájuk tartozó intézmények, így a mentőszolgálaton belüli bérek és béradósságok rendezésére. Az érintett szakszervezetek rövid időn belül megkapják az összeg rájuk eső részét - közölte csütörtökön Gógl Árpád miniszter azt követően, hogy konzultációt folytatott a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma ügyvivő testületével.

A miniszter a mentősök sztrájkhangulatáról szóló hírekkel összefüggésben hangsúlyozta: ha úgy ítélik meg, hogy a sztrájknak van oka, akkor esetükben is a sztrájktörvényt kell érvényesíteni, beleértve a minimális szolgáltatási kör meghatározását.

| sztrájk, szakszervezet
2002-07-10 15:21:31
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop