Aggasztó orvoshiány Svájcban

A svájci orvosszövetség az ország politikusaihoz fordult, tegyenek hathatós lépéseket az orvosok számában tapasztalható csökkenés megállítása érdekében.

orvoshiány | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.
– Már évek óta nincs elég orvos az ország kórházaiban. Eddig a szomszédos országokból töltöttük fel a hiányt, de mostanra már ezekben az országokban sem elegendő az egészségügyi személyzet a saját szükségleteik kielégítésére – mondja Rosemarie Glauser, az orvosszövetség elnöke.

A helyzet a jövőben sem lesz rózsásabb, teszi hozzá az elnöknő, mert az orvostanhallgatók száma is folyamatosan csökken. Ennek oka a szakma társadalmi presztízsének hiányában, valamint a rossz munkakörülményekben keresendő. Hosszú a munkaidő, megnőtt a képzés időtartama is, és az orvosoknak egyre több időt kell tölteniük papírmunkával. A kialakult helyzetnek oka lehet az is, hogy egy előterjesztés szerint korlátozni kívánják a saját rendelőt nyitó általános orvosok számát is.

Az orvosszövetség alelnöke szerint, ha már a költségeket akarják csökkenteni, fontos lenne, hogy elkerüljék a fölösleges szolgáltatásokat, és inkább az egészségügyi szektort fejlesszék, semmint az orvosok számát csökkentsék. Támogatják a chipkártyák bevezetését a betegek körében, ami az adminisztrációt könnyítené meg.

| orvoshiány
2003-03-14 11:19:52
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop