Az ára miatt késik a rákgyógyszer

gyógyszer, ár, rák, kezelés | Népszabadság   Népszabadság
Március elejére elfogyott az első negyedévre szánt taxán hatóanyagú gyógyszer az Országos Onkológiai Intézet elosztó központjában. A szert olyan mell- és petefészek-daganatban szenvedő nőknek javasolják, akiknek esetében más gyógyszeres terápia sikertelennek bizonyult.

Az év hátralévő részére elegendő adag szállítására - a megkésett ártárgyalások miatt - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár eddig nem kötött szerződést a gyártókkal. Lampé Zsolt főigazgató-helyettes viszont állítja: húsvét után már megérkezhet a szer az Onkológiai Intézet gyógyszertárába. A biztosító arra kérte a szállítókat, hogy a szerződés aláírásáig előlegezzék meg a szer árát.

Romány Anna, a gyógyszert gyártó Pharmavit Bristol-Mayers igazgatója nem értesült eddig az egészségbiztosító javaslatáról. Az igazgató nem lát lehetőséget arra, hogy saját kockázatukra szállítsanak. Abban viszont egyetért Lampé Zsolttal, hogyha április közepén megkezdik az áralkut, akkor az érintettek néhány hetes késéssel megkezdhetik a terápiát.

A múlt évben háromszázan kaphattak taxánt, az idei év első negyedében öszszesen százhatvan betegnek volt szüksége erre a szerre. Az egészségbiztosító idén mintegy 420 kúrához elegendő gyógyszer szállításáról kíván megállapodni. A terápia betegeként másfél-kétmillió forintba kerül.

| gyógyszer, ár, rák, kezelés
2002-07-10 13:36:02

Web Design & Development Prowebshop