EU-csatlakozás és egészség

EU, rizikófaktorok | Népszabadság   Népszabadság
Az Európai Unió alapszabálya kimondja: a csatlakozni kívánó országokban fel kell mérni a csatlakozásnak a lakosság egészségére gyakorolt lehetséges hatását. Ennek jegyében csütörtökön Budapesten háromnapos tanácskozás kezdődött. A rendezvényen jelen vannak a Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodájának és a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet WHO Együttműködési Központjának képviselői is.

Anna Ritsatakis, a WHO brüsszeli egészségpolitikai hivatalának vezetője hangsúlyozta: ezzel a munkaértekezlettel és témával támogatni kívánják a csatlakozásra váró országok felkészülését. Átadják saját tapasztalataikat a Cseh Köztársaságot, Észtországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovéniát képviselő egészségügyi szakembereknek és döntéshozóknak.

- Elkészítettük azt a stratégiai tervet, amelynek alapján át fogjuk alakítani az ÁNTSZ-t - mondta lapunknak Varga Zoltán, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Ez a laboratóriumoktól kezdve egy átfogó személyzetépítési tervet jelent. A következő években 400-500 fővel gyarapodik majd az ÁNTSZ szervezete. A legfontosabb, hogy beindítsuk az egészségfejlesztést: csökkenteni akarjuk a rizikófaktorok előfordulását, valamint a lakosságot buzdítani szeretnénk az egészséges életmódra - mindehhez kormányzati együttműködés szükséges. A helyettes államtitkár szerint egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ez a feladat nemcsak az egészségügyre tartozik. A Gazdasági Minisztérium segítségével például már létrehozták az Egészségfejlesztési Kutató Intézetet, ami bizonyítja, hogy az együttműködést mások is fontosnak tartják.

| EU, rizikófaktorok
2002-07-10 15:13:43
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop