Fiatalkorú fiút fertőzött meg egy HIV-pozitív férfi

fertőzés, HIV, jog | Népszabadság   Népszabadság
A bíróság előzetes letartóztatásba helyezett egy 37 éves férfit, aki HIV-vírussal fertőzött meg egy fiatalkorú fiút. A budapesti P. Ferenc tisztában volt azzal, hogy vírushordozó, ennek ellenére homoszexuális viszonyt folytatott a 15 éves gyerekkel.

Az ügyről a BRFK ifjúságvédelmi alosztályának vezetője számolt be a rendőrség tegnapi sajtótájékoztatóján. Kovács Viktor százados elmondta: a 15 éves gyermek édesanyja még januárban tett bejelentést arról, hogy fia HIV-vírussal fertőződött meg. A szülő a rendőrség segítségét kérte, hogy találják meg azt a személyt, akitől a fia megkapta a veszélyes kórt. A rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy a fiú P. Ferenccel folytatott szexuális kapcsolatot, és általa fertőződött meg. A férfi egyébként már 1991 óta tudatában volt annak, hogy szervezetében ott lappang a kórokozó. P. Ferenc ellen, akit a bíróság előzetes letartóztatásba helyeztetett, természet elleni fajtalanság és életveszélyt okozó testi sértés bűntettének alapos gyanúja miatt folytatják a nyomozást.

A százados szerint a bíróságnak valószínűleg igen nehéz dolga lesz az ügy mérlegelésekor, mivel a magyarországi bírói gyakorlatban nincs precedens olyan ügyre, amelyben valaki szándékosan fertőzött volna meg bárkit olyan vírussal, amelyből kialakulhat a ma még gyógyíthatatlan AIDS-betegség. Kovács Viktor nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a férfi hány személyt fertőzött meg.Azt azonban elmondta: a homoszexuális kapcsolatokat folytatóktól eltérően a gyanúsított nem váltogatta partnereit.

A lapunk által megkérdezett büntetőjogász úgy vélekedett: téves a tényállás meghatározása. A magyar joggyakorlatban az AIDS-szel való fertőzés súlyos egészségromlást okozó testi sértésnek minősül, mivel önmagában a szerzett immunhiányos betegségbe senki nem hal bele. Ez a bűncselekmény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel, tehát enyhébben büntethető, mint az életveszélyt okozó testi sértés. A természet elleni fajtalanság - amikor egy 18. életévét betöltött személy ennél fiatalabb, azonos nemű személlyel folytat szexuális kapcsolatot - három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A büntetőjogász szerint a halmazatsúlyosbító körülmény, a tényálláson azonban nem változtat, nem valószínű tehát, hogy a bíróságnak különös nehézséget okoz majd az ítélet meghozatala.

A Szent László Kórház ügyeletes orvosa arról tájékoztatott: az AIDS-betegség kialakulása szempontjából lényegtelen, hogy a HIV-fertőzött milyen korú. Általánosságban elmondható, hogy legalább öt éven keresztül tünetmentességre lehet számítani; tehát amíg az immunrendszer nem gyengül le, nincs szükség kezelésre. Ezt követően kezdik alkalmazni a különféle gyógyszereket, amelyek segítségével a beteg akár 30 évig is elélhet. Az ügyeletes orvos hozzátette: az AIDS ma már nem feltétlenül halálos betegség, annak ellenére, hogy a tudomány mostani állása szerint, egyelőre nem gyógyítható.

| fertőzés, HIV, jog
2002-07-10 13:28:30
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop