A tisztiorvos szerint nincs kötőhártyagyulladás-járvány

fertőző, kötőhártyagyulladás-járvány, beteg, fertÅ‘zÅ‘ | Népszabadság   Népszabadság
A SOTE Tömő utca szemészeti klinikájának ambulanciáján a megszokottnál több beteg jelentkezett az elmúlt hetekben fertőző kötőhártya-gyulladás panaszaival. Így e klinikán most látogatási tilalom van. A fővárosi tisztiorvos cáfolja, hogy járvány volna Budapesten. A klinikán tegnap már nem regisztráltak új beteget ezzel a kórral.

Az elmúlt héten látogatási tilalmat rendeltek el a SOTE Tömő utcai szemészeti klinikáján, miután érzékelték, hogy a szokásosnál több fertőző kötőhártya-gyulladásos beteg jelentkezik az ambulancián. Mint megtudtuk, egyelőre napról napra ugyanannyi beteg jelentkezik, de a fekvő betegek körében nincsen veszély. E klinikán kívül a város egyik kórházában sincs látogatási tilalom.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat fővárosi intézeténél nem jelentettek több beteget, mint eddig, éppen ezért dr. Ütő István főorvos cáfolja, hogy járvány volna Budapesten. Mint lapunknak elmondta, természetes, hogy a fertőzöttek számának emelkedése meglátszik a szakintézmények forgalmán, ez azonban nem jelent járványt. Járványról akkor beszélnek, ha azonos forrásból, egymással összefüggően egyszerre több beteg fertőződik.

A fővárosban jelenleg nincsen olyan góc, amelyből járvány elindulhatna. Tavaly 50, 1997-ben 150 betegről érkezett bejelentés, az elmúlt 15 évben regisztrált betegszám átlagosan 30-60 között volt. A szolgálat mindazonáltal körlevelet küldött az iskoláknak, rendelőknek és a védőnőknek, hogy a kötőhártya-gyulladásos betegeket irányítsák szakorvoshoz.

A szem kötőhártyájának fertőző gyulladását sokféle kórokozó idézheti elő - tudtuk meg dr. Berencsi György virológustól. Leggyakrabban az ötvenes években izolált, elsősorban felső légúti fertőzést okozó, cseppfertőzéssel továbbítható adenovírusok. De okozhatják a betegséget a székletben tenyésző és piszkos kézzel átvihető enterovírusok is. A fertőzés lehet bakteriális eredetű is. Villamoson, uszodában, munkahelyen vagy családban is összeszedhető a fertőzés, amely körülbelül egy hét alatt lezajlik. Helyes, ha beteg otthon marad, nem fertőzi meg a többieket, és hamarabb is lábal ki a kórból. Igaz, ezzel a betegséggel senki sem tiltható ki a munkahelyéről.

A higiénés szabályok betartásával talán megelőzhetjük a fertőzést, ám ha már kialakult, tanácsos azonnal orvoshoz fordulni. A szakorvosok a bakteriális felülfertőzés megelőzésére antibiotikum-tartalmú szemcseppet alkalmaznak, amelyek csak receptre kaphatók, 50-296 forintos térítési díjért vehetők meg a patikákban.

| fertőző, kötőhártyagyulladás-járvány, beteg
2002-07-10 12:59:06
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop