Megérkeztek az első árlisták

gyógyszer, ár, TB | Népszabadság   Népszabadság
A gyógyszergyáraknak péntekig kell eljuttatniuk árlistáikat a szaktárcához, hogy a miniszter még időben kihirdethesse az új árakat. A külföldi gyártók, akik januártól elfogadták volna a háromszázalékos emelést, márciustól a késedelemre hivatkozva már csak ennél nagyobb arányú drágításra hajlandók. A hazaiak ma döntenek az emelés mértékéről.

A nemzetközi gyógyszergyártók szervezete értesítette a minisztert a hétfői döntésről, amely szerint márciustól már nem érik be a háromszázalékos emeléssel. Ma délig adtak haladékot a válaszra, különben nem tudják időben leadni listáikat a közlönybeli kihirdetéshez. Mint egyesületük elnöke, Szutrély Katalin elmondta, ha nem kapnak időben visszajelzést, akkor döntenek: egységesen emelik-e áraikat vagy minden gyártó különbözőképpen. Így elképzelhető, hogy egyes készítmények ára csak három százalékkal, míg a többi ennél nagyobb mértékben drágulna. Más forrásból úgy értesültünk, hogy a külföldiek egységes áremelési ajánlata sem éri el az öt százalékot.A hazai gyártók szövetsége is ma dönt arról: tartják-e magukat egységesen a tízszázalékos februári emeléshez, vagy a miniszteri ultimátum ismeretében csökkentik igényeiket. Elképzelhető, hogy az egység itt is megtörik, a gyárak külön-külön alkusznak, s némelyik akár a három százalékot is elfogadja.

A szaktárcához már megérkeztek az első listák, melyeken néhány gyógyszergyár maximum három százalékkal növelte árait. Nem hozott megegyezést viszont a gyógyszerpiaci szereplők mai egyeztetése. Információink szerint csütörtökön újabb fordulót tartanak a gyártók, s azon már jelen lesz az OEP és a szaktárca képviselője is. Csütörtökön elnökségi ülést tart a nagykereskedőket tömörítő szövetség, és dönt: áthárítják-e az emelés egészét a patikákra, illetve a betegekre, vagy pedig más megoldást keresnek. Bár a hazai gyártókkal együtt úgy vélik, hogy az áremelés februártól is megvalósítható, a gyógyszerészek szakmai köztestülete továbbra is ragaszkodik az új árak egységes kihirdetéséhez. Ez azt jelenti, hogy márciusnál előbb semmiképpen nem emelkedhetnek az árak.

| gyógyszer, ár, tb
2002-07-10 12:59:55
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop