Nőni fog a gyógyszerszámla

gyógyszer, hazai gyógyszergyártók | Népszabadság   Népszabadság
A hazai gyógyszergyártók szerint még februárig megszülethet a megállapodás a tb-támogatással kapható gyógyszerek árának változásáról, ám ha nem, akkor az új, átlagosan tíz százalékkal emelkedő árak listáját enélkül is napok alatt megkaphatják a patikák. November óta, miután az áremelés híre elterjedt, tart a felvásárlási láz a gyógyszertárakban.

A hazai gyógyszergyártók még látnak lehetőséget arra, hogy februárig megszülessen az érdemi megállapodás, de az új, emelt árak listáját ennek hiányában is el tudják juttatni a patikákhoz. Készen állnak a tárgyalásra, ám mint azt Bogsch Erik, a gyárak szövetségének alelnöke elmondta, lehetetlennek tartják, hogy az új rendszer kidolgozásáig a gyártók a régi áron adják a szereket, miközben minden költségük emelkedik. A készítmények ára gyáranként és gyógyszerenként különböző mértékben változna, a bejelentett tízszázalékos emelés csak átlagos. Ezért nem lehet pontosan megmondani, a krónikus betegeknek vagy éppen a gyakoribb bajokkal küszködőknek mennyivel emelkedne a gyógyszerszámlájuk.

A gyermekorvosi rendelőkben leggyakrabban regisztrált torokgyulladás, valamint a tüdő-, illetve arcüreggyulladás is kezelhető az egyébként is olcsóbb árfekvésben kapható hazai szerekkel. Egy baktériumfertőzés okozta torokgyulladásra a szokásos terápiás adagban 250 forintért is kapható antibiotikum, a támogatott lázcsillapító ára 7-10 forint, igaz, ha nem hatna, már 110-184 forintért kapható másik. Az árak alapján döntő szülő nem egészen 30 forintért is talál orrcseppet a kicsinek. Tüdő- vagy arcüreggyulladás esetén már erősebb vagy szélesebb terápiás körben használható szerek kellenek, ezek térítési díja 90 forinttól akár 400 forintig terjedhet. A gyermekorvosok véleménye szerint a gond az, hogy minden gyermeknél és minden betegségnél más-más szerek használatosak a kialakult rezisztencia, a terápiás hatás és az erősség függvényében. A gyakorlatban a helyettesíthetőség sem egyszerű: az azonos hatóanyagúnak ismert szerek hatása nem minden esetben és betegnél azonos. Az orvos gyakorta kénytelen a drágább medicinához fordulni akkor is, ha van olcsóbb, amellett gyakorta nincs is ilyen.

Az egyik vezető halálokként számon tartott szív- és érrendszeri betegségek jelentős része is kezelhető kizárólag hazai gyógyszerekkel, bár a gyakorlat a vegyes terápia. Ha a hozzászokás miatt már nem hat a szer, vagy a beteg azt valami miatt nem bírja, akkor váltani kell, s ha nincsen más, akkor a drágábbra. A tapasztalat szerint havi 3000-4000 forintot is a patikában hagyhat a krónikus koszorúér-betegségben és magas vérnyomásban szenvedő, még akkor is, ha csak hazai orvosságot szed, így több száz forinttal emelkedhet a számla.

A gyógyszeráremelés a kórházak eladósodását is gyorsítja - mondta a gyógyszerészkamara alelnöke, dr. Botz Lajos. A pécsi egyetem gyógyszertárát vezető szakember elismerte, az orvosok már eddig is kénytelenek voltak "trükközni" a páciensekkel, a drágán kezelhető krónikus betegeket akut esetben is igyekeznek másik kórházba vagy osztályra küldeni, és ezt a tendenciát az áremelés és a gyógyszerkassza túlléphetetlensége csak erősíti. A kamara elnöksége szerint az, hogy a gyógyszeráremelés hatását kizárólag a lakosságra hárítják különösen súlyosan érintené a krónikus betegeket, akiknek a terhei az eddigi sokszorosára emelkednének.

| gyógyszer, hazai gyógyszergyártók
2002-07-10 12:58:00
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop