A közgyógyellátási igazolásokat az önkormányzatok adják

közgyógyellátás, gyógyszer, közgyógyellátási rendszer | Népszabadság   Népszabadság

Nem tervezi az egy éve bevezetett közgyógyellátási rendszer alapvető átalakítását a Népjóléti Minisztérium. Forgó Györgyné főosztályvezető lapunknak elmondta: közel 527 ezer rászoruló jut térítésmentesen az egészségbiztosító által támogatott orvosságokhoz, gyógyászati és protetikai eszközökhöz. Az ehhez szükséges igazolványokat a települési önkormányzatok állítják ki.

Az orvosok 1991-ig a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek bármelyikét felírhatták a közgyógyellátásra jogosultaknak. Mivel a gyógyszerárak drasztikus emelésével nem tartott lépést a tb gyógyszerár-támogatásra fordítható költségvetése és jelentős visszaélések is történtek - gyakran egy igazolványra felíratták az orvossal az egész család, sőt a szomszédok gyógyszereit is -, tavaly májusban szigorították a rendszert.

A szakorvosok véleménye alapján 650 gyógyszer került a közgyógylistára, és meghatározták a közgyógyigazolványra felírható gyógyászati, protetikai eszközök és fogszabályozók körét is. Ez utóbbiak javításáért, valamint a járóbeteg-szakellátásban és a gyógyfürdőkben kapott fizikoterápiás kezelésekért sem kell fizetni a közgyógyellátottaknak. Forgó Györgynétől megtudtuk, hogy a szaktárca vezetői a közeljövőben tárgyalnak az egy éve bevezetett közgyógyellátási rendszer tapasztalatairól.

Forgó Györgyné elmondta: a korábbinál 13 ezerrel többen kaptak közgyógyellátási igazolványt, 527 ezer 874-en jogosultak a térítésmentes ellátásra. Tavaly a költségvetésből 6,8 milliárd forintot szántak erre a célra. A hírekkel ellentétben a szaktárca nem kívánja alapvetően megváltoztatni a rendszert.

Jelenleg alanyi jogon jár az igazolvány a bentlakásos gyermek- és ifjúságvédelmi intézményekben élőknek, a rendszeres szociális és sorkatonai családi segélyben, rokkantsági járadékban részesülőknek, a pénzellátásra jogosult hadigondozottaknak és nemzeti gondozottaknak, az I. és II. rokkantsági csoportba tartozóknak, illetve a baleseti nyugellátásban részesülőknek. Normatív alapon egy évig kap közgyógyellátást az, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegét - ez most 11500 forint - és a havi gyógyszerkiadása meghaladja ennek a tíz százalékát.

A települési önkormányzatok méltányossági alapon is adhatnak igazolványt azoknak, akiknél a rendszeres gyógyszerköltség veszélyeztetheti a megélhetést. Az ilyen címen kiállított igazolványért az önkormányzat az öregségi nyugdíjminimum 75 százalékának megfelelő, éves térítést fizet a megyei egészségbiztosítási pénztáraknak, ennek összege tavaly meghaladta az 1 milliárd forintot.

| közgyógyellátás, gyógyszer, közgyógyellátási rendszer
2002-07-10 10:31:29
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop