Az Egis még olcsónak számít

EGIS, részvény, ár | Népszabadság   Népszabadság
Milyen arányban osszuk meg eszközeinket a különböző befektetési lehetőségek között? E nehéz és kockázatos döntéshez adnak segítséget a modellportfóliók. Ma az Erste Bank Befektetési Rt. modelljét mutatjuk be.

A befektetés 50-50 százalékos megosztását javasolják az Erste Bank Befektetési Rt. elemzői az állampapírok és a tőzsdei részvények között. Ennek oka az, hogy az év végéig a részvénypiacon enyhe emelkedésre, míg az állampapírpiacon inkább a hozamok stagnálására számít a társaság két elemzője, Pletser Tamás és Sztanó Imre. Véleményük szerint egyik piacon sem lehet kimagasló hozamra számítani rövid távon, illetve egyiket sem lehet előnyben részesíteni a másikkal szemben.

Az állampapírpiacon a következő 1-1,5 hónapban az elemzők nem számítanak lényeges elmozdulásra a kamatszintben. Ez azt jelenti, hogy nem nehezedik eladási nyomás a piacra, viszont a vételi oldal sem lesz erős, vagyis a legvalószínűbb, hogy kiegyensúlyozott lesz a kereskedés és stagnálnak majd a hozamok. Az Erste Bank Befektetési Rt. szakemberei ezért elsősorban a magasabb hozamszintű, rövid lejáratú állampapírokat javasolják az ügyfeleiknek, a kockázatot kedvelő befektetőknek pedig hosszú távra a 2004/H államkötvény óvatos vásárlását ajánlják. A vezető részvények közül egyértelműen a Matáv-részvényeket kedvelik az elemzők. A Matáv az idei első fél évben hozta az elvárt eredményeket, nettó nyeresége 29,6 százalékkal 36,289 milliárd forintra nőtt. Nemzetközi összehasonlításban a cég nem tekinthető drágának, mivel a 1999-es várható nyereséget tekintve a távközlési társaság alulértékeltnek mondható a hozzá leginkább hasonlítható cseh és lengyel távközlési cégekhez képest. A vállalat súlya a BUX indexben október 1-jével a jelenlegi 13-ról 25-27 százalékra növekedik, ami keresettebbé teheti a papírt. Ráadásul az internet és a telekommunikáció fejlődése a befektetők figyelmét a távközlési cégekre irányíthatja a világban, és ezzel a Matáv is jól járhat.

Izgalmas befektetésnek tekintik a szakemberek a Rába-részvényeket is. A cég a költségcsökkentő programok eredményeként viszszaeső értékesítés mellett is képes volt nettó profitját szinten tartani. A jövőben az októberben esedékes NATO-tender miatti spekuláció lendíthet a Rába-részvények árfolyamán. Ezenkívül továbbra is napirenden van egy stratégiai befektető megjelenése a cégben, amit inkább a jövő év elejére várnak az elemezők.Az Egis a közelmúltban lezajlott jelentős árfolyam-emelkedése ellenére még mindig az egyik legolcsóbb kelet-közép-európai gyógyszergyár. A cég új termékei és az orosz piac visszaesésének megállása a profitnövekedés esélyét vetíti előre.

Az áramszolgáltató cégek közül az Elmü mellett a Titász produkálta a legnagyobb nettó profitnövekedést. Ez egyelőre még nem mutatkozik meg a részvények árfolyamában, mivel a Titász a legalulértékeltebb áramszolgáltató a tőzsdén, és a részvények az elmúlt időszakban stagnáltak az értéktőzsdén. Az egyetlen ellenérvként a részvények alacsony likviditását lehetne megemlíteni, mivel a Titász összes részvényének 19,6 százaléka forog, jelenlegi árfolyamértéken számolva mindössze 5,9 milliárd forint.

A Nabi-részvény árfolyamán az új, úgynevezett kompozitbuszra kötött szerződés megkötése lendíthet jelentős mértékben. Az elemzők szerint az első szerződést az új autóbuszra akár még ebben az évben megkötheti a társaság. A Nabi első féléves számai, különösen a profitabilitás javulása, szintén kedvezőek.

A portfólió egyik legkockázatosabb, de mindenképp ígéretes papírja a Kékkúti Ásványvíz Rt. részvénye. A cég dinamikusan bővül, miközben a hazai ásványvízfogyasztás még mindig messze elmarad a nyugat-európai, elsősorban a német fogyasztási szinttől. A vállalat még kivásárlási szempontból is vételre javasolható, amit megkönnyít az, hogy a részvények többsége két tulajdonos kezében összpontosul. A vállalat a kedvező növekedési kilátásai ellenére még mindig a piaci átlag P/E értéke alatt forog.

| EGIS, részvény, ár
2002-07-10 14:48:29
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop