SOTE-fizetésemelés: továbbra sincs megegyezés

egyetem, SOTE, bér, béremelés | Népszabadság   Népszabadság
Egyelőre nem adja ellenjegyzését Pálok László, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) kincstári biztosa a szakszervezet által kért 13 százalékos béremeléshez. A biztos újabb javaslatokat vár az egyetem vezetőitől a SOTE másfél milliárd forintos adósságának csökkentésére. A szakszervezet az őszi demonstrációra készül, rövid ideig tartó munkabeszüntetés is lehetséges.

Pálok László, a SOTE kincstári biztosa lapunknak elmondta: továbbra sem írhatja alá a 400 millió forintos kötelezettségvállalást, mert az adatok szerint az egyetem adóssága év végéig nem változik. Azaz: ez az összeg továbbra is másfél milliárd forint marad. A magasabb bér kifizetése növelné az említett hiányt. Ezt maguk az egyetem vezetői írásban is elismerték. A kincstári biztos ezért újabb javaslatot vár az adósság csökkentésére az egyetemi tanácstól.

Mint arról korábban beszámoltunk, több mint hat hete van sztrájkkészültség a SOTE-klinikán. A július 1-jei kétórás munkabeszüntetést követően küldte el a szakszervezet első levelét az egyetem vezetőinek, amelyben két héten belül elfogadható bérajánlatot kértek. Akkor még úgy tűnt, külső segítséget is kaphat az egyetem a 13 százalékos béremeléshez. Három hete a kincstári biztos elvi felhatalmazást kapott az Oktatási Minisztériumtól a fizetésemelésre, amelynek részleteit az egyetem vezetőinek kellett elkészíteniük. Akkor az egyetemi tanács további türelmi időt kért, arra hivatkozva, hogy nincs információjuk arról, milyen feltételekkel adja ellenjegyzését a kincstári biztos. Pálok László válaszát pénteken megkapta az egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja, Sótonyi Péter. A dékán lapunk kérdésére nem tudta megmondani, hogy a történtek után megkaphatja-e a szakszervezet a követelt bért. A kincstári biztos válaszával kapcsolatban is csak annyit közölt, hogy a gazdasági szakember megint biztosítékokat kér a többletbér kifizetésére. Az egyetemi tanács a jövő héten újabb adósságcsökkentő tervet készít. Sótonyi reméli, hogy egyezségre juthatnak Pálok Lászlóval.

A kincstári biztos tíz nappal ezelőtt még lehetségesnek tartotta, hogy az egyetem külső segítséget kaphat. Lapunknak azonban Stark Antal, az oktatási tárca helyettes államtitkára úgy nyilatkozott: a nyári szabadságok miatt nem tudja megmondani, hogy számíthat-e újabb segítségre tárcájától a SOTE.

Kakuszi István, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: 1999-ben csaknem egymilliárd forintot fizetnek ki a SOTE intézményeinek különféle gyógyítási feladatokra. Ennél többre nincs is lehetősége a tárcának.

Berki Zoltán, az érdekképviselet titkára kérdésünkre azt felelte: a mai napig nem kaptak bérajánlatot az egyetem vezetőitől. A rektor válaszlevelében anynyit közölt velük, hogy kérte a klinikák vezetőit, készítsék el a teljes munkabeszüntetés ideje alatt nyújtandó minimális szolgáltatások listáját. A sztrájkbizottság háromszor meghosszabbította az egyeztetésre szánt időt. A szakszervezet készül az őszi demonstrációra: egy-két napos sztrájk is lehetséges.

A jelenlegi száz mellé rövidesen újabb negyven vidéki ügyfélszolgálati irodát nyit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, hogy megkönnyítse a biztosítottak ügyintézését. Ezt pénteken Frajna Imre, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára és Bajtek Gyöngyvér, az OEP főigazgató-helyettese jelentette be pénteken veszprémi tájékoztatóján. Az államtitkár rámutatott: a sok kórház csak látszólag kedvező a lakosság gyógykezelése szempontjából, valójában elaprózódik a pénz, és kevesebb jut fejlesztésre, magára a gyógyító munkára. Bajtek Gyöngyvér elmondta: elkészült az egységes szervezeti és működési szabályzat, és október végéig ez alapján alakítják át a megyei egészségbiztosítási pénztárakat.

| egyetem, SOTE, bér, béremelés
2002-07-10 14:46:10


data-full-width-responsive="true">