Perek az elmaradt ügyeleti díj miatt

kórház, bíróság, ügyeleti díj, per, ügyeleti díj | Népszabadság   Népszabadság
Perek tömegét indíthatják az egészségügyben dolgozók januártól munkáltatójuk ellen az elmaradt ügyeleti díjak miatt. Az állam csak a szaktárcához tartozó intézmények béradósságát rendezi, az önkormányzati felügyelet alatt álló kórházakban a tulajdonosoknak kell fizetniük.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy hány gyógyító intézményt sodorna csődközeli helyzetbe, ha a bíróság arra kötelezné a kórházak vezetőit, fizessék meg az 1996 óta halmozódó ügyeletidíj-tartozásokat. A Magyar Orvosi Kamara arra kérte az orvosokat: az év végéig ne forduljanak bírósághoz annak érdekében, hogy túlmunkáért járó bérükhöz jogi úton jussanak hozzá. Ez ideig elmaradt az elmúlt három évben felhalmozódott, 12-14 milliárd forint összegű béradósság kifizetése - állítja Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára.

Gógl Árpád egészségügyi miniszter a nyár elején arra hivatkozva kérte fel a kamarát a béradósság felmérésére, hogy a Pénzügyminisztérium kifizethesse az elmaradt béreket. Gógl a napokban bejelentette: a minisztérium jövő évi költségvetési tervezete kétmilliárd forintot tartalmaz a tárca felügyelete alá tartozó intézmények ügyeleti díjtartozásainak fedezetére. A többi esetében - mondta a miniszter - a tulajdonosoknak kell rendezniük a tartozást. Kakuszi István, a szaktárca helyettes államtitkára úgy tudja: az idén több intézmény rendezte béradósságát, igaz, ez gyakran együtt járt azzal, hogy külső szállítóinak adósodott el.

Az orvosi kamara összesítése szerint 12 olyan intézmény van, ahol egyezség született az elmaradt ügyeleti díjak kifizetéséről. Vas megyében például, ahol a nyár elején peren kívüli megegyezés történt, a szaktárca több tízmillió forinttal segítette a megyei önkormányzatot. Az esztergomi kórházban, miután a bíróság határozatára a menedzsment csaknem 200 millió forintot fizetett ki a dolgozóknak, az intézmény csődközeli helyzetbe került. Ezt a kórházat is az állami gyorssegély mentette meg. Gyenes Géza azt állítja: januártól, a kamara által kért moratórium lejárta után várhatóan több gyógyító intézmény dolgozói indítanak pert. A köztestület felajánlotta, hogy a bírósági eljárásokhoz jogi segítséget nyújt. A kamara illetékese úgy véli: a csaknem húsz eladósodott kórház teljes ellehetetlenüléséhez vezethet, ha a bíróság megítéli a dolgozóknak az elmaradt béreket.

Az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete nem támogatja, hogy a szakdolgozók bírósági úton követeljék elmaradt járandóságukat. Bertai Olga budapesti elnök szerint, ha egy kórház csődbe megy amiatt, hogy kifizeti az elmaradt ügyeleti díjakat, akkor a dolgozók a pénzük mellé könnyen a munkakönyvüket is megkaphatják.

| kórház, bíróság, ügyeleti díj, per
2002-07-10 15:07:32
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop