Gyed: százezer igénylőre számítanak

GYED, gyermek, segély | Népszabadság   Népszabadság
A Bokros-csomag keretében megszüntetett gyermekgondozási díjat (gyed) utoljára az az anya kaphatta, akinek gyermeke 1996. április 14-e előtt született. Az újból bevezetett ellátást már az apa is igényelheti. A gyermekével otthon maradó szülő korábbi keresetének 70 százalékát veheti fel, az ellátás összege azonban nem lehet magasabb a minimálbér kétszeresénél, ami jelenleg 45 ezer forint.

A gyed a 168 napos terhességi gyermekágyi segély lejártát követően igényelhető, és a gyermek második életévének betöltéséig jár. Az igény bejelentését megelőző két éven belül szükség van 180 nap biztosítási időre. Ebbe a biztosítás megszűnését követő táppénz és a terhességi gyermekágyi segély időtartama is beleszámít, ugyanúgy, ahogy a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok.

Nem kaphat gyedet, aki hatósági engedélyhez kötött kereső tevékenységet végez, illetve jogviszony keretében dolgozik. Ugyanazon gyermek után egyidejűleg nem lehet igénybe venni a gyedet, a terhességi gyermekágyi segélyt, a gyermekgondozási segélyt (gyes), az ápolási díjat és a gyermekápolási táppénzt. A gyes összege jelenleg 15350 forint, a magasabb jövedelműeknek tehát megéri lemondani róla. A szociális tárca számításai szerint jövőre százezren igénylik majd a gyermekgondozási díjat. Az ellátás átlagos bruttó havi összegét 33 ezer forintra becsülik.

| GYED, gyermek, segély
2002-07-10 15:01:36

Web Design & Development Prowebshop