Háziorvosok: szűrés, pszichikai teszt

háziorvosok, törvény, praxis | Népszabadság   Népszabadság
Alkalmassági vizsgálatra kötelezné a háziorvosokat a praxisjogról szóló törvénytervezethez készült miniszteri rendelet. A dokumentum tervezetét szerdán a parlament egészségügyi bizottságának ülése előtt osztották ki a képviselőknek. A javaslat minden olyan orvost, aki január 1-jén praxisjoghoz jut, egy éven belül elvégzendő, alkalmassági vizsgálatra kötelez. Az egészséget igazoló papír nélkül 2001 januárjától - a tervezet szövege szerint - háziorvos, házi gyermekorvos, fogorvos nem végezhet gyógyító munkát. Az alkalmassági teszt belgyógyászati szűrésből, pszichikai és személyiségvizsgálatból áll. Aki ezen az ellenőrzésen nem kapja meg az egészségét egyértelműen bizonyító igazolást, eltiltható munkájától. Az alkoholista, drogfüggő, elmebeteg, súlyos hallás-, illetve látáskorlátozott, egyensúlyzavarral, illetve a súlyos szív- és érrendszeri kórokokkal kezelt doktorok nem praktizálhatnak. A praxisukra igényt tartóknak a munkaköri alkalmassági vizsgálatot saját költségükön kell elvégeztetniük, az igazolás ötezer forintba kerül.

Értetlenül fogadta az elképzelést Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára, különösen azért, mert a szakmába kizárólag csak a háziorvosokkal szemben támasztanának ilyen egészségügyi követelményt. Elmondta: a szaktárca ezt a rendelettervezetet sem egyeztette a köztestülettel. A főtitkár azt is sérelmezi, hogy a kamarának az alapellátással kapcsolatos egyes eddigi jogait is megszüntetné a tervezet.

A. D

Szerdán sem jutottak konszenzusra a praxisjog privatizációjáról folyó hatpárti egyeztetés résztvevői. A találkozó után Kökény Mihály MSZP-s bizottsági elnök elmondta: ha a kormányoldal megfontolná a törvény kiterjesztését a járóbeteg-szakellátás dolgozóira is, a jogszabály csak 2000. július elsején lépne életbe, és visszavonnák a kétharmados törvénymódosítást igénylő kormánypárti indítványokat, ez megnyitná az utat a teljes körű privatizáció feltételeiről szóló további tárgyalások előtt januártól. Horváth Zsolt (Fidesz) szerint a törvényjavaslatba nem illeszthető bele a szakellátás.

| Háziorvosok, törvény, praxis
2002-07-10 15:10:33
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop