Felmentették az orvost

per, orvos, agyhártyagyulladás | Népszabadság   Népszabadság
Bűncselekmény hiányában első fokon felmentették a foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vádja alól azt az orvost, akit azzal vádoltak, hogy elmulasztott szemfenékvizsgálat miatt halt meg egy kisgyermek. Kiderült, az orvos helyesen járt el, ám a vizsgálatot akkor sem lehetett volna elvégezni, ha indokolt lett volna. A Madarász utcai kórházban ugyanis nem volt szemészorvosi ügyelet. Az ítélet nem jogerős.

S. Gergely 1994. október 22-én vendégségben volt a szüleivel, amikor játék közben elcsúszott a szőnyegpadlóra tett gesztenyéken. A kisfiú beverte a fejét, de látható sérülése nem volt. Hazafelé nyűgös és aluszékony volt, éjszaka többször sírt és hányt. Reggel 38,5 fokos lázzal ébredt. A körzeti orvos S. Gergelyt a Madarász utcai kórházba utalta, ahol a csecsemőosztályon N. Zoltán ügyeletvezető orvos vizsgálta meg.

A kisfiú édesanyja az orvos kifejezett kérdésére sem említette, hogy Gergely előző nap beütötte a fejét; nem is gondolta, hogy az összefüggésben lehet az állapotával. Az orvos az egymásnak ellentmondó tünetek miatt és az agyhártyagyulladás gyanújának igazolása végett gerinccsapolást végzett a kisfiún. Miután a vizsgálat kizárta az agyhártyagyulladást, idegsebészeti konzíliumot hívtak össze, s a kisfiút 15 óra körül elküldték computertomográfos vizsgálatra - rögzíti a vádirat.

S. Gergelyt az azonnali műtéttel és az azt követő gyógyszeres kezelésselsem lehetett megmenteni. 1994. december 7-én halt meg. A vád azt rója N. Zoltán terhére, hogy a gerinccsapolás előtt nem végzett szemfenékvizsgálatot. Amennyiben ezt nem mulasztja el, akkor észlelte volna a kóros agynyomás fokozódását is, ami miatt a kisfiú meghalt. Továbbá, a vizsgálat után azonnal el kellett volna küldenie a kisfiút CT-re. A késlekedése miatt ugyanis már csak akkor tudták megállapítani a pontos diagnózist, amikor Gergely már menthetetlen volt.

Az elsőfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy N. Zoltán nem követett el foglalkozási szabályszegést, ezért bűncselekmény hiányában mentette fel a vád alól. Az indoklás szerint csak felnőtteknél kell minden esetben szemfenékvizsgálatot végezni a gerinccsapolás előtt, a gyermekeknél csak akkor, ha aszimmetrikus reflexeik vannak. A kisfiúnál nem volt ilyen rendellenesség. N. Zoltán azonban akkor sem tudott volna mit tenni, ha szükség lett volna ilyen vizsgálatra, ugyanis nem volt ügyeletes szemészorvos, még telefonügyelet formájában sem.

A bíróság azt is vizsgálta, hogy N. Zoltán nem követett-e el mulasztást akkor, amikor több mint egy órát várt a laboreredményekre. A testület szerint ez esetben sem terhelte felelősség az orvost, ugyanis az agyhártyagyulladás gyanúját kizárta, ráadásul a kisfiúnál nem a betegségére jellemző tünetek jelentkeztek. Ilyenkor rendjén való, hogy az orvos laborvizsgálatot kér, s más gyulladás után kezd kutakodni.

| per, orvos, agyhártyagyulladás
2002-07-10 13:20:46
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop