Lesznek-e horvát hetes ikrek?

magzat, hetes ikrek, orvostudomány, abortusz | Népszabadság   Népszabadság
Szenzációs hetes ikrek születése vagy magzatelhajtás a nagy dilemma, amely körül már napok óta parázs vita folyik a horvátországi orvostudományi és társadalmi körökben. A lándzsákat a 24 éves spliti Aleksandra Bajamic körül törik, aki az orvosi megállapítás szerint hat és fél hónap leteltével hetes ikreket hozhatna világra.

A spliti hét magzat természetes fogamzás eredménye. A kismama állandó orvosi felügyelet alatt állt, és csak a szokásos tüszőrepedést serkentő készítményeket kapta. Amikor spliti kezelőorvosa a terhesség 9. hetében hét magzat létezését állapította meg, páciensét sürgősen Zágrábba utalta.

A zágrábi szülészeti klinikára a terhes Aleksandra Bajamic azzal az eltökélt elhatározással érkezett, hogy négy magzat elhajtását követeli, és kész hármas ikreket szülni. Az orvosszövetség és a kórház orvosi etikai bizottsága huzavonája öt hete tart a részleges magzatelhajtás engedélyezése körül, úgyhogy a magzatelhajtásra előírt határidő már régen lejárt. Egyes vélemények szerint az időhúzás tudatosan történik, tekintettel a magzatelhajtási tilalmat követelő mozgalom mind erősebb befolyására. A női szervezetek erélyesen elítélték a terhes nő jogait korlátozó eljárást, és terhességét nem orvostudományi csodának, hanem hibának minősítik. A népszaporodást propagáló mozgalom vezére Ante Bakovic lelkész nagy lelkesedéssel "hét felséges angyal születését várja egy katolikus anyától" és már akciót indított az újszülöttek szponzorálására. Az elkeseredett jövendő szülők fel kívánják jelenteni a spliti orvost, és az eseményt világgá kürtölő orvosokat is, akik megszegték a kötelező szakmai titoktartást.

| magzat, hetes ikrek, orvostudomány, abortusz
2002-07-10 12:19:21
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop