Kötelező a rezisztenciateszt

gyógyszer, rezisztenciateszt, TBC | Népszabadság   Népszabadság
Néhány évvel ezelőtt még azt hittük, hogy az egykor rettegett népbetegség, a tbc már nem fenyegeti az emberiséget. Egy évtizede azonban kiderült, hogy a növekvő társadalmi-szociális különbségek következtében a fejlett országokban is emelkedni kezdett a betegek száma. Ugyanakkor mind gyakoribb, hogy az orvosok gyógyszereknek ellenálló baktériumtörzsekkel találják magukat szemben. Tegnap ünnepeltük a tbc világnapját.

A tuberkulózis az alaposan feltárt fertőző betegségek közé tartozik, hiszen a kórokozót a német Robert Koch munkásságának köszönhetően már 1882 óta ismerik, mint ahogy a járvány terjedésének módját - a cseppfertőzést - is egyértelműen tisztázták. Az egyre hatékonyabb szereknek köszönhetően évről évre csökkent a megbetegedések száma, ám a nyolcvanas évek közepén a szakemberek meglepődve tapasztalták, hogy a világ fejlett országaiban megállt a csökkenés, sőt enyhe növekedést mutattak ki. A fejlett országokban a betegség elsősorban a drogfogyasztók és a HIV-fertőzöttek között terjed, de mind többen lesznek tbc-sek az egészségtelen lakáskörülmények között élők körében is. Nálunk 1991-ben észlelték a megbetegedések emelkedését. Ennek akkor nem tulajdonítottak túlzott nagy jelentőséget, hiszen 1990-ben az évszázad legjobb eredményét produkálta a magyar egészségügy. Akkor 3588 tbc-s beteget regisztráltak, egy évvel később 3658-at. 1992-ben azonban már 3960 beteget kezeltek, 1995-ben pedig már 4339 tbc-s beteg volt. Azóta enyhe csökkenést észleltek az orvosok, tavaly 3999 embert kezeltek. Ugyanakkor tőlünk keletre lényegesen több betegről adnak hírt. Nálunk százezer ember közül negyven tbc-s, Romániában viszont száz.

- Régiónkban nem a HIV és a drogfogyasztás áll az emelkedés hátterében, sokkal inkább a szociális helyzet romlásával magyarázható a visszaesés - mondta Pataki Géza, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

A nemzeti tuberkulózisprogram keretében korszerű számítógépes betegnyilvántartó és -megfigyelő rendszer épült ki. Emellett modern diagnosztikus módszereket vezettek be. Így például a korábban nyolc hétig tartó, úgynevezett tenyésztéses bakteriológiai vizsgálat helyett a PCR-módszer segítségével már órákon belül igazolhatják a tbc-s fertőzés jelenlétét. Egy másik modern diagnosztikai módszer, a Bactek elsősorban az új tbc-s betegeknél kötelezően elrendelt gyógyszer-ellenállósági vizsgálatoknál hasznos a leghatékonyabb gyógyszer kiválasztása céljából. Nagyon fontos lépés volt a direkt gyógyszeres kezelés (DOT) általánossá tétele, aminek lényege, hogy egy egészségügyi dolgozó ellenőrzi, a beteg valóban lenyeli-e a tablettát.

Pataki doktor szerint a tbc elleni küzdelem leghatékonyabb módszere, ha a fertőző beteget meggyógyítják, és ígymegszakítják a fertőző láncot. A tuberkulózist okozó mikrobaktérium-komplexben a gyógyszerekre immúnis törzsek is megtalálhatók, amelyek az elégtelen kezelés hatására elszaporodnak, kialakul a rezisztencia, és így a beteg értelemszerűen nem reagál a szerekre. Ezért a páciensek legalább négy hatóanyagból álló keveréket kapnak.

A kutatások középpontjában, érthető módon, a rezisztens törzseket elpusztító hatóanyagok kifejlesztése áll - persze nem nálunk, mivel ez roppant drága folyamat, ilyesmire itthon nem jut pénz. (A több gyógyszerre is rezisztens betegek kezelése az Egyesült Államokban 180-220 ezer dollár. Nálunk sem olcsó. A Korányiban naponta 8000 forintba kerül egy ilyen beteg gyógyszere.)

A kilencvenes években elkezdett kutatások eredményeként megszülető új gyógyszerek leghamarabb a következő évtized közepére kerülhetnek a patikákba.

| gyógyszer, rezisztenciateszt, tbc
2002-07-10 13:32:22


A XI. kerület jogszabály-módosítást javasol parlagfű-ügyben

Budapest, 2004. szeptember 2., csütörtök (MTI) - Jogszabály-módosítást javasol Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere annak érdekében, hogy az önkormányzatok...


Egészségpénztárból betegségpénztár?

Betegségpénztárakká válhatnak a már hatályos pénztártörvénymódosítás alapján a magyarországi egészségpénztárak.

Eddig ugyanis szolgáltatási kiadásaik...


OEP: a további fejlesztést félti

A gyógyszerkasszát másfél év alatt 58 százalékkal növelte meg a kormányzat, és ha ez ilyen ütemben folytatódik, nem lesz pénz az egészségügy fejlesztésére - mondt...


Új elnök és megújult elnökség a MOK élén

Mint ismeretes, 2003. májusában a MOK küldöttközgyűlésének 91 tagja bizalmatlansági indítványt nyújtott be a MOK elnöksége ellen. A MOK Felügyelő Bizottság...