Gyógyszertámogatás - némi késéssel

gyógyszer, támogatás, Magyar Gyógyszerész Kamara, patika | Népszabadság   Népszabadság
Az ünnepek után minden patikus megkapja járandóságát, mert az Államkincstár csütörtökön megkezdte az elmaradt támogatások utalását. A Magyar Gyógyszerész Kamara kezdeményezi, hogy a késedelmesen kifizetett összeg után a gyógyszertár-tulajdonosok kapjanak kamatot.

A kincstár augusztus második hetében felfüggesztette a patikák finanszírozását, mert elfogyott a gyógyszertámogatásra időarányosan elkölthető pénz a társadalombiztosítási alapok számlájáról.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnökét, Hávelné Szatmári Katalint csütörtökön az egészségbiztosító úgy tájékoztatta, hogy a kincstár megkapta azt a dokumentumot, amelynek alapján kifizetheti a patikusok járandóságát. Így elvileg a kincstár csütörtökön megkezdhette a pénz utalását. A kamara elnöke elmondta: öt megyében már két hete nem fizeti ki a patikáknak a támogatott gyógyszerek ellenértékét a kincstár. (Ahivatal egyébként az egészségbiztosító heti elszámolásai alapján fizeti a gyógyszertámogatást a patikáknak. Az utalás fix napjai: 7-e, 14-e, 21-e és 28-a.) Az augusztus 14-i utalás még nem érkezett meg. Hávelné Szatmári Katalin kijelentette: felháborítónak tartja, hogy a kormány nem nyitotta meg időben a zárt gyógyszerkeretet, és ezért kell a gyógyszerészeknek kifizetniük a biztosítottak számláját. Mivel a megyei egészségpénztárak és a patikák között szerződés rögzíti a finanszírozás ütemezését, a késedelmes utalással szerződésszegés történt. A kamara kezdeményezni fogja, hogy az érintett gyógyszertárak vezetői a kincstár által visszatartott 1,3 milliárd forint után kapjanak késedelmi kamatot. A további jogi lépésekről a kamara elnöksége hétfőn dönt.

- Száztizenöt hajdú-bihari patika már több ízben nem kapta meg a heti rendszerességgel járó gyógyszer-támogatási előleget - nyilatkozta tudósítónknak Üveges Sándorné, a Hajdú-Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója.

Az át nem utalt pénz több tízmillió forint. Hasonló nagyságrendű járandóság nem érkezett meg Szabolcsba sem.

Scaff Kálmánné, a négyezer lakosú Tornyospálca gyógyszertárának vezetője tudósítónknak azt mondta: jelenleg a gyógyszer-nagykereskedők hiteleznek nekik. Hozzátette: életmentő gyógyszereik vannak még raktáron, és ha napokon belül megérkezik számlájukra az elmaradt támogatás, akkor nem kell bezárniuk a gyógyszertárat. Scaff Kálmánné szerint az egészségbiztosító pénztár szerződésben vállalta, hogy a pénzt a patikák megkapják, vagyis szerződésszegést követettel azzal, hogy nem gondoskodott az előleg folyósításáról. - Ezért - jelentette ki a gyógyszertárvezető - egyetértene azzal, ha a patikusok beperelnék az államot.

Szabó Sándorné, az apagyi gyógyszertár és a nyírtéti fiókgyógyszertár vezetője azt mondta: ha az egy hétre elegendő gyógyszerkészletük a finanszírozási nehézségek miatt kiürül, 4500 ember marad ellátatlanul a két faluban, mivel be kell zárniuk. Szabó Sándorné szerint, ha szükséges, jogi úton kell fellépnie a gyógyszerészkamarának, bár az efféle érdekérvényesítés hónapokig, évekig is eltarthat, és nem sokra mennek vele a patikák.

| gyógyszer, támogatás, Magyar Gyógyszerész Kamara, patika
2002-07-10 14:47:21

Web Design & Development Prowebshop