A SOTE-n péntekig várnak

SOTE, sztrájkbizottság, egyetem | Népszabadság   Népszabadság
A SOTE költségvetésében biztosítható a béremelés fedezete - ezt állapította meg az intézmény adósságkezelésére létrehozott ad hoc bizottság azt követően, hogy áttekintette az egyetem pénzügyi helyzetét. Értesülésünk szerint a testület hozzájárult, hogy a Semmelweis Orvostudományi Egyetem 6600 dolgozójának 13 százalékkal emeljék a bérét, de nem januártól, ahogy azt az érdekvédők követelték, hanem csak július 1-jétől.

A SOTE dolgozóinak idén nem emelték a fizetését, ezért július 1-jén kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak. Az intézmény vezetői két hetet kaptak arra, hogy előteremtsék a 13 százalékos béremeléshez szükséges 600 millió forintot. A sztrájkbizottság e hét péntekjéig meghosszabbította a határidőt. Kilátásba helyezték, hogy ha nem tudnak megegyezni, újabb munkabeszüntetést szerveznek.

A sztrájkbizottság vezetői csalódottak az ad hoc bizottság döntése miatt, mert úgy látják, hogy a kormányzat segítség nélkül hagyja az egyetemet. Berki Zoltán, a SOTE szakszervezeti titkára szerint az intézménynek saját forrásból kell rendeznie a béreket, ennek pedig valószínűleg létszámleépítés lesz a következménye. Péntekre hivatalos írásos ajánlatot várnak az egyetem vezetésétől, amelyből megismerhetik azt, hogy milyen konkrét intézkedésekre számíthatnak. Az esetleges sztrájk időszerűségére vonatkozó kérdésünkre annyit mondott: a július 1-jétől szóló 13 százalékos bérfejlesztés messze alatta van követelésüknek.

| SOTE, sztrájkbizottság, egyetem
2002-07-10 14:42:44
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop