Gyógyszerért ostromolják az OEP-et

gyógyszer, beteg, készítmény, OEP | Népszabadság   Népszabadság
Valósággal megostromolták a betegek és hozzátartozóik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár gyógyszerügyi főosztályát és természetesen a szakorvosokat is, miután az egyik gyógyszergyártó cég a múlt héten biztató eredményeiről számolt be a sajtó képviselőinek. A paclitaxel-hatóanyagú készítmény a jelek szerint a tüdődaganat kezelésében is alkalmazható, ám a vizsgálatoknak még koránt sincs végük.

A gyártó cég mint biztató tudományos eredményt közölte a jó hírt, amely szerint az eddig petefészek- és emlőrákos betegeknél alkalmazott másodvonalbeli készítmény a tüdődaganatos betegeknél is alkalmazható. A hír hallatán jószerivel megostromolták a biztosítót a betegek és hozzátartozóik, volt, aki készpénzt is vitt magával, hogy hozzájuthasson a gyógyszerhez.

Mint dr. Paál Tamástól, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatójától megtudtuk, a gyártó már nyár elején kérte a forgalomba hozatali engedély módosítását, s azt július 21-én be is jegyezték. Eszerint a taxán-hatóanyagú gyógyszert a nem kissejtes tüdőrák másodvonalbelikezelésére engedélyezték, azaz akkor alkalmazható, ha a sebészeti és sugárterápiás beavatkozás nem hoz eredményt.

A drága, csak kórházi körülmények között, kijelölt centrumokban hozzáférhető gyógyszer hazai vizsgálata még nem zárult le - tudtuk meg a pulmonológiai szakmai kollégium titkárától, Pataky Géza főorvostól. Mint elmondta, a kutatás célja annak felmérése, a szer alkalmazása mennyivel növeli a beteg túlélési idejét, illetve mennyiben javítja életminőségét. A vizsgálat értékelésekor az is kiderül, melyik betegcsoportnál bizonyítható egyértelműen a jótékony hatás és melyiknél kevésbé, illetve kik azok, akiknél ellenjavallt. A vizsgálat és értékelése az idén lezárul, a kollégium megteszi javaslatát az egészségbiztosítónak, és ennek alapján jövőre már a kijelölt betegcsoport terápiájába is bekerülhet a készítmény. Ezt lapunk kérdésére megerősítette az OEP gyógyszerügyi főosztályának vezetője is. Dr. Hamvas József szerint a gyógyszer az ún. különkeretes körbe tartozik, azaz a speciális betegségek kezelésére használatos, külön rendeletben előírt készítmények közé. Az év utolsó hónapjaira a biztosító már beszerezte ezeket agyógyszereket, így, ha a szakmai kollégium vizsgálata lezárul, az ajánlást megkapják, akkor annak alapján leghamarabb jövőre kerülhet be a tüdőrák-terápia eszköztárába a gyógyszer.

Dr. Ajkay Zoltán főorvos, az Országos Pulmonológiai Intézet főigazgatója elmondta, a légzőrendszer rosszindulatú daganatai vezetik a férfiak daganatos halálozási listáját, ráadásul évről évre emelkedik a betegek száma. A nőknél a halálozás alacsonyabb szintű ugyan, ám ez is folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok szerint a tüdőrák egyetlen hathatós kezelési módja a műtét. A nem operálható betegeknél a sugárterápia és a citosztatikumok alkalmazása egy-két évvel hosszabbítja meg az életet. Nem kétséges, hogy ha ennél néhány hónappal többet nyújt egy szer, akkor alkalmazni kell, ám a szakirodalomban nincs olyan adat, amelyik szerint ez a gyógyszer meggyógyítaná a tüdőrákot, a kísérletetek pedig még nem bizonyították, hogy a többi készítménynél hatékonyabb. Ezért nem szerencsés a túlzott várakozás.

| gyógyszer, beteg, készítmény, OEP
2002-07-10 12:18:51
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop