Zacskóviselők

stomások, daganat | Népszabadság   Népszabadság
Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO, október 2-án harmadszor hirdeti meg a nemzetközi stómás világnapot. Nálunk tizenöt-húszezer ember él bél- és vesevezeték-kivezetéssel.

A stoma görög szó, nyílást, szájadékot jelent. Az orvosi szakzsargonban ez a kifejezés egy üreges szervnek, szervrendszernek a testfelszínre, a bőrre való kivezetésének megnevezésére szolgál.

Stomát, vagyis vendégnyílást a sebészek kényszerhelyzetben alakítanak ki, amikor az adott szerv termelte vagy szállította váladékot, salakanyagot a szervezetből másképpen nem lehet eltávolítani, kiüríteni. Legtöbbször valamilyen daganatos, gyulladásos betegség, fejlődési rendellenesség, belső sérülés esetén élnek ezzel a megoldással az orvosok.

Először 1710-ben a francia Littre foglalkozott ezzel a lehetőséggel, de az akkori közvélemény ezt kétkedéssel fogadta. 1776-ban a szintén francia Pillore volt az első sebész, aki stomát alakított ki.

A colostoma vastagbél-, az ileostoma vékonybél-, az urostoma vesevezeték-kivezetést jelent. A stomások önszerveződő, önsegélyező mozgalma, az Ilco is ezekből a szavakból alkotta nevét, és tevékenykedik 1952 óta. A szervezet célja a stomások összefogása, rehabilitációjuk segítése. Próbálják a jobb segédeszköz-ellátást elérni, az életkörülményeket javítani, hiszen a stomásoknak nagyon sok új problémával kell megküzdeniük. A testi változáson kívül számos lelki gonddal is meg kell birkózniuk. Magyarországon sokan nem ismerik megváltozott életmódjukat, viszolyognak tőlük, úgy érzik, környezetükre kellemetlenek. Ezen a helyzeten is próbál segíteni hazai szervezetük. Szeptember 30-án délután fél négykor a 13 éve alakult zuglói Ilco Szövetség az Uzsoki utcai kórházban rendez öszszejövetelt. A Magyar ILCO Szövetség pedig október 1-3-ig tartja összejövetelét Siófokon, ahol életviteli tapasztalatokról, a legújabb eredményekről hallhatnak beszámolót a résztvevők, és különböző kulturális programok színesítik a rendezvényt.

Veres Mária

| stomások, daganat
2002-07-10 14:55:55
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop