Alacsonyak a kutatói fizetések

MTA, kutató, fizetés | Népszabadság   Népszabadság
A Magyar Tudományos Akadémia és az OTKA jövőre várhatóan 18,8 milliárd forinttal gazdálkodhat, ez az összeg 9,2 százalékkal, 1,57 milliárd forinttal haladja meg az idei keretet. Ez a többlet azonban az Akadémián csupán az illetmények és a fizetések minimálbér-emelkedésével összefüggő növekedését fedezi.

Kroó Norbert, az MTA főtitkára szerint egyre nehezebbnek tűnik, hogy a kormányprogramban megfogalmazott célnak megfelelően 2002 végére a nemzeti össztermék 1,5 százaléka jusson majd kutatásra és fejlesztésre. Mint mondta: 2000-ben a GDP alig egy százalékát fordítja az ország kutatásra és fejlesztésre, miközben legalább 1,2 százalék kellene az 1,5 százalékos cél időarányos részéhez. A költségvetési tárgyalások során egyébként javult az MTA pozíciója, de a növekedés is csak a minimálbér emelkedéséből adódó többletkiadások fedezetére elég. A működési költségekre nem jut több pénz, ezen a területen az inflációs hatást sem kompenzálták. Az MTA főtitkára szerint még nincs ok a kétségbeesésre, mert remény van rá, hogy egy év múlva érezhetően több pénzt kap majd a tudomány. Az akadémiai intézetek dolgozóinak fizetése csaknem 40 százalékkal marad el a felsőoktatásban dolgozókétól, a különbséget két év alatt kétmilliárd forintból lehetne kiegyenlíteni, ám erre jövőre nem lesz pénz. Az MTA főtitkára legfőbb céljának éppen a kutatói fizetések érezhető emelését tartja, mert a megélhetési problémák miatt a tehetséges fiatalok előbb-utóbb a tudományos pályánál jobban fizető szakmákat választanak.

- Magyarország az EU-csatlakozás mellett döntött, most már az anyagi feltételeket is meg kell teremteni hozzá - jelentette ki Kroó Norbert, aki szerint hazánk elsőként tudományos és oktatási hálózatával csatlakozik az uniós államokhoz. A megfelelő programokban már részt veszünk, ám a tagdíjak befizetése mellett az érdemi részvételhez is módot kell teremteni. Erre nem alkalmas a jövő évi költségvetés. Kroó Norbert kijelentette, a hazai kutatóintézeti hálózatok közül szinte egyedüliként az MTA-é maradt fenn. Az intézethálózat konszolidációjával végrehajtották a szükséges átalakításokat, de jelentős erőfeszítést kíván az intézetek szinten tartása is.

| MTA, kutató, fizetés
2002-07-10 14:56:41
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop