Egyre többen kapnak ingyengyógyszert

gyógyszer, közgyógyellátási igazolvány, ingyenes | Népszabadság   Népszabadság

Ugrásszerűen megemelkedett az idén a közgyógyellátási igazolványra szorulók száma a fővárosban - derül ki az önkormányzati hivatalok összesítő adataiból. Bár Budapesten az országos átlagnál jóval többen jutnak ingyengyógyszerhez, a felmérésekből a súlyos, krónikus betegségek gyakoribbá válása, a város elöregedése és a szociális helyzet romlása is kiolvasható.

Az egészségbiztosítási pénztár a tavalyinál jelentősen többet költ a súlyos betegségben szenvedők orvosságaira, ám a rászorulók száma is jócskán megnövekedett. Budapesten 1996-ban 106 733 közgyógyellátási igazolvány volt érvényben, 1997-ben húszezerrel több. Jövedelmétől függetlenül - alanyi jogon - mindenki jogosult ingyenes gyógyszerellátásra, akinek súlyos, krónikus betegsége indokolja. Egy kormányrendelet gondoskodik azokról, akiknek jövedelme nem éri el a nyugdíjminimumot, és havi gyógyszerkiadása meghaladja az öregségi nyugdíj tíz százalékát. A helyi önkormányzat is kiadhat - méltányossági alapon - közgyógyellátási igazolványt azoknak, akiknek létfenntartását a gyógyszerre fordított összeg nagysága veszélyezteti.

Az alanyi jogon kapott igazolványok száma Budapesten a tavalyi 69 659-ről 77159-re emelkedett. Méltányosságból mintegy tízezerrel többen részesülnek térítésmentességben.

A Józsefvárosban korábban is odafigyeltek az idősekre és az átmeneti nehézséggel küszködőkre. Tarthatatlan volt, hogy a munkavállalásra képtelen nyugdíjasok vényeiknek csupán töredékét váltják ki, miután a patika előtt mérlegelték, melyikre is futja - mondta Skultéty József, a VIII. kerületi szociális iroda vezetője. Az e célra elkülönített átmeneti segélykeretükből gazdálkodták ki számukra a gyógyszervásárlási utaványokat. Az idén egyedülálló programot valósítottak meg. Az egészségügy és a szociális ágazat közös kezdeményezésére a 23 975 forintnál kisebb jövedelmű hetven éven felüliekre, illetve valamennyi nyolcvan évnél idősebb kerületi lakosra kiterjesztették a közgyógyellátáshoz való jogot, ha havi 1370 forintnál többet költ gyógyszerre. Ilyen feltételek mellett nem meglepő, hogy a kedvezményezettek száma az intézkedések eredményeként megháromszorozódott.

Az egészségi állapot alapján kiutalt ingyenes gyógyszerellátásról az egészségügyben dolgozók, orvosok, ápolónők tájékoztatják a betegeket. Az orvost - a hippokratészi eskün túl - a kártyás rendszer is arra készteti, hogy betegét megtartsa - véli a VIII. kerületi szociális iroda vezetője. A háziorvosok napra kész közgyógyellátási ismereteiről az önkormányzatok gondoskodnak: rendszeres tájékoztatókat tartanak az aktuális segélyekről, rendeletekről. Akik szociális helyzetük miatt szorulnak közgyógyellátási igazolványra, azoknak jóval több utánajárással kell szembenézniük, ha egyáltalán tudják, mit keresnek, mire van lehetőségük. Kisgyermekes családoknak az otthoni körülményeket ismerő bölcsődei, óvodai gondozónők is tudnak tanácsot adni, egyébként lakossági fórumok, helyi lapok, kábelcsatornák útján lehet információt szerezni. Azonban ezek sem jutnak el mindazokhoz, akikhez kellene. Arról nincs, és nem is lesz kimutatás, hányan nem részesülnek a nekik járó szociális juttatásokból.

Ami a kisembernek a létfenntartáshoz szükséges minimum, az a gyógyszergyárak számára komoly érdekharc, üzlet. Immár egy éve, hogy a gyógyszerek a szabad árkategóriába tartoznak. A gyógyszer-gyártóknak 1997. szeptember 30-ig kellett elkészíteniük a hatósági, hatóságilag maximált, illetve szabadáras cikkek listáját. Azt hihetnénk, hogy a gyártóknak jobban megéri ebben a kategóriában "utazni".

A jelenleg hatályos közgyógyellátási listára 638 készítmény került fel. Ezek ára mind hatóságilag meghatározott - tájékoztatta lapunkat dr. Molnár Károlyné, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) igazgatóhelyettese. Listára kerülni mégis megéri, hiszen az alacsonyabb árat ellensúlyozza, hogy a termék jóval nagyobb mértékben fogy, hiszen a kiváltása nem a beteg pénztárcáját terheli. A költségvetés és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár állja a kiadásokat. De a közgyógylistára nem kerülhetnek fel a legmodernebb készítmények, mert azt az OEP képtelen lenne finanszírozni. Inkább az olcsóbb, hazai előállítású termékeket részesítik előnyben a hatóságok. A kívülrekedt gyártók már több javaslattal is előálltak, hogy valamilyen formában az ő termékeikhez is kedvezményesen jussanak a rászorulók. Ilyen volt az "elektronikus pénztárca" ötlete, amely szerint havonta adott összeghatárokon belül bármely gyógyszert rendelhetnek az orvosok az igazolványra. A kiadásokat számítógépes rendszer ellenőrizte volna. Így azonban akár egyetlen drága készítményre rámehetett volna a havi keret.

Egyelőre úgy tűnik, hogy még mindig csak az Európa-szerte bevált listás rendszer útján oldható meg a csaknem hatszázezer hátrányos helyzetű ember ingyenes gyógyszerellátása.

| gyógyszer, közgyógyellátási igazolvány, ingyenes
2002-07-10 11:30:46
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop