Chikán az egészségügyi reformról

egészségügyi reform, gazdasági, minisztérium | Népszabadság   Népszabadság
Decemberben a kormány elé kerülhet az egészségügyi rendszer változásairól szóló egységes javaslat - jelentette be Chikán Attila a gazdasági kabinet hétfői ülése után. A reform előkészítésével foglalkozó kabinet ülésén részt vett Gógl Árpád egészségügyi, és Járai Zsigmond pénzügyminiszter is.

Mint arról beszámoltunk az egészségügyi rendszer átalakítására Chikán Attila vezetésével még júniusban négy bizottság alakult: egy a gazdasági minisztériumon belül az állami szerepvállalás és piaci koordináció témájában, kettő az Egészségügyi Minisztériumban, ezeknek az ellátórendszer átalakításával, illetve az egészségügyi stratégiával kell foglalkozniuk. A negyedik bizottság a Pénzügyminisztériumban a finanszírozás hatékonyságára keres megoldást. A résztvevők a különböző szaktárcák bizottságainak munkáit próbálták egységes elképzeléssé formálni.

Bejelentette: a reform több kérdésében sikerült egyezségre jutniuk minisztertársaival, de a kormány elé kerülő változat is tartalmaz számos olyan elemet, amelyben több alternatívát is kínálnak majd a döntéshozóknak. Gógl szerint egyetértés volt abban, hogy meg kell tartani az egybiztosítós rendszert és a teljes közfinanszírozást. Ezzel az alapvető ellátást továbbra is mindenki elérheti, de meg kell határozniuk az alapvető szolgáltatásokat. Ez azt jelenti, hogy az ellátások előre meghatározott részét fizetné csak az egészségbiztosító. Az ezenfelüli szolgáltatásokra kiegészítő biztosítást lehet majd kötni. Járai megerősítette, hogy az APEH által beszedett járulékok mellett további forrásokra van szükség az egészségügyi kiadások fedezetére. A pluszbevételek egyik része lehet a kiegészítő biztosítók által beszedett összeg, de a gazdaság más részeiből is csoportosítanak át forrásokat a rendszer működtetésére.

| egészségügyi reform, gazdasági, minisztérium
2002-07-10 14:59:34
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop