Méregdrága orvosi műhibák

biztosítók, kórházszövetség, felelősségbiztosítás | Népszabadság   Népszabadság
Jövőre háromszorosára emelkedhet a felelősségbiztosítási díj - erre számíthatnak az egészségügyi intézmények. Az árrobbanás megelőzése érdekében a kórházszövetség azt javasolja, hogy a kórházak egyéni szerződései helyett az OEP kössön szerződést a legkedvezőbb feltételeket kínáló biztosítóval.

Drasztikusan megnövelheti a kórházak, szakrendelők, háziorvosi szolgálatok kiadásait az egészségügyben dolgozók után fizetendő kötelező felelősségbiztosítási díj várható emelkedése. Az egészségügyben dolgozók felelősségbiztosításáért az üzleti biztosítók a tavaly befizetett 258 millió forint háromszorosát is elkérhetik 2000-ben. Az amúgy is nehéz gazdasági helyzetben lévő ágazat érdekében az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) és a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) kezdeményezte, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az összes szolgáltató nevében egyszerre, azonos feltételekkel szerződjön a legkedvezőbb módozatot kínáló biztosítóval.

Az egyre gyakoribb műhibaperek miatt az elmúlt nyolc évben az összesen befizetett 480 millió forintos díjjal szemben közel 500 millió forint kártérítést fizettek ki a biztosítók a károsultaknak. Ezért például a Generali-Providencia Biztosító Rt. már áprilistól átlagosan három-három és félszeres díjemeléssel újította volna meg korábbi szerződéseit a fővárosi intézményekkel. A kórházak azonban nem tudták vállalni a megemelt díjakat, ezért új biztosítóval szerződtek. Ez viszont jelentős kárt okozhat az érintett intézményeknek, mert a jelenlegi adatok szerint a betegek az esetek felénél két-három év múlva jelentik be kárigényüket. A biztosítók viszont csak a díjfizetés idején és csak a szerződés fennállásáig fizetnek helyettük. Azaz, ha a műhiba nem az új biztosítási idő alatt történt, akkor annak kártérítését a kórháznak magának kell állnia. Így a korábbi biztosítások fölmondása miatt csak a jövő évben közel 200 millió forintot kellene elkülöníteni a később jelentkező kárigények kifizetésére - állította lapunknak Dobrovics Péter, az EGVE szakértője.

Heves István, az EGVE tisztviselője lapunknak elmondta: várhatóan az egészségbiztosító finanszírozási körébe tartozók hosszú távon nem lesznek képesek megkötni az egyre emelkedő díjú felelősségbiztosításokat. Ezért javasolták, hogy a biztosító a közbeszerzési eljárásokhoz hasonlóan pályázattal válassza ki az egészségügyi szolgáltatók biztosítására a legkedvezőbb ajánlatot nyújtó biztosítótársaságot. Kérték azt is, hogy az éves díj mértékét az OEP a költségvetésében különítse el. Az előzetes számítások szerint az egészségügyi szolgáltatók biztosításidíjemelése így ésszerű határon belül maradhatna. Az OEP által kötött keretszerződéssel a várható díjemelés mértéke minden bizonnyal csak töredéke lenne a biztosítók által jelenleg tervezett 300 százalékos emelésnek - mondta Heves István.

Az EGVE és a kórházszövetség javaslatát támogatja az egészségbiztosító, de jövőre még a szolgáltatóknak önállóan kell biztosítást kötniük - jelentette ki a Népszabadságnak Beleznai Gábor, az OEP főosztályvezetője. Az új keretbiztosítás előkészítéséről és az ehhez szükséges jogszabály-módosításról már megkezdődtek az egyeztetések a szaktárca és a biztosító között. A főosztályvezető elmondta azt is, hogy a kórházaknak egyelőre, mint eddig is, a saját bevételeikből kell fizetniük a biztosítási díjakat.

| biztosítók, kórházszövetség, felelősségbiztosítás
2002-07-10 14:57:56

Web Design & Development Prowebshop