AB előtt az abortuszügy

Alkotmánybíróság, Sólyom László, abortusz, jog | Népszabadság   Népszabadság

Megbízható források szerint az Alkotmánybíróság várhatóan még ebben az évben állást foglal a magzati élet védelméről szóló törvény alkotmányosságát megkérdőjelező indítványokkal kapcsolatban. Az ügy előadója Sólyom László, az Alkotmánybíróság (AB) elnöke.

Az abortuszra vonatkozó rendelkezéseket is tartalmazó törvényt 1992-ben alkotta meg a parlament, miután az AB határozatában megállapította: a terhességmegszakításra vonatkozó szabályok rendeletben való meghatározása alkotmányellenes. Az elmúlt években számos, a magzatvédelemről szóló törvény alkotmányellenességének megállapítása iránti indítvány érkezett a testülethez. Megfigyelők szerint az AB mindeddig azért nem döntött az ügyben, mert a terhességmegszakítás egyik lehetséges indoka - "az állapotos nő válsághelyzete" - olyannyira elvont kategória, hogy az alkotmánybírák megvárták, amíg a jogalkalmazói gyakorlat tölti ki tartalommal ezt a paragrafust. A testülethez beérkezett indítványok egy része azt kifogásolta, hogy az abortuszrendeletek megengedik, illetve túl tágan engedik meg a terhesség megszakítását. Mások szerint a terhesség megszakítására vonatkozó döntés a nők lelkiismereti ügye, az ebbe beavatkozó jogszabályok ellentétesek a nők emberi méltósághoz való alkotmányos jogával és a nőkkel szembeni megkülönböztetés felszámolásáról szóló New York-i egyezménnyel.

Az AB formai alkotmányellenességet állapított meg, mert az alkotmány értelmében alapvető jogokra vonatkozó szabályokat törvényben kell megállapítani, az abortusz szabályozása pedig alapjogokat érint. Az 1991-es határozat tartalmazza: az AB alkotmányértelmezéssel csak arról dönthet, hogy az ember alapjogai alkotmányosan korlátozhatók-e, de arról nem, hogy a magzat is ember-e.

Héttagú orvoscsoport végezte el a 13 éves dávodi kislány terhességmegszakítását csütörtökön - mondta tegnapi sajtótájékoztatóján a kecskeméti megyei kórház szülészeti osztályának vezetője, dr. Godó György. A főorvos hozzátette: a beavatkozás minden komplikáció nélkül történt, a kislány állapota kielégítő, de várhatóan hosszabb ideig megfigyelés alatt tartják majd, mivel - a körülötte zajló események és a hosszú tortúra miatt - esetében pszichés zavarok is felléphetnek. A professzor megjegyezte: péntek reggel már mosolyogni látta a kislányt.

| Alkotmánybíróság, Sólyom László, abortusz, jog
2002-07-10 11:31:00
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop