Száz kórház szorul hitelre a 13. havi bérek kifizetéséhez

kórház, bér, finanszírozás | Népszabadság   Népszabadság
A Magyar Kórházszövetség januári felmérése szerint tovább romlott a kórházak fizetőképessége. Az intézmények többsége csak hitelből tudta kifizetni a hónap elején a 13. havi bért. Ötven kórháznak összesen közel hétmilliárd forint adóssága van.

A Magyar Kórházszövetség januárban 136 kórház gazdasági helyzetét vizsgálta. A felmérésből kiderült: míg egy évvel korábban csak 88, addig 1999 végén már közel száz gyógyító intézmény kért hitelt az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) a 13. havi bérek kifizetéséhez - tájékoztatta lapunkat Varga Ferenc, a kórházszövetség elnöke.

Elmondta: a kórházak harmada a múlt év végére 6-7 milliárd forint adósságot halmozott fel. A gyógyító intézmények felének nincs tartozása. Mivel azonban 2000-ben a kórházi betegellátásra költhető összeg a múlt évinél csak négy százalékkal több, ezért az idén a kórházak fizetőképessége tovább romolhat. Megtörténhet, hogy a működőképesség érdekében a kórházak vezetői további megszorító intézkedésekre kényszerülnek, egyebek mellett elbocsátásokra is lehet számítani. Varga Ferenc szerint már most sem ritka, hogy három szakdolgozó munkáját látja el egy ápoló. Az elnök határozottan kijelentette: a meglévő kórházi szerkezet pótlólagos források nélkül 2000-ben már nem működtethető.

A kórházszövetség elnöke elmondta azt is, hogy megnyugtatóan rendeződött a kórházak felelősségbiztosítási problémája. Mint arról beszámoltunk, a múlt év végén a kórházak felelősségbiztosítását ellátó Generali-Providencia Biztosító Rt. felmondta a gyógyító intézményekkel a szerződését, mert az elmúlt másfél évben ugrásszerűen megnőtt a műhibaperek száma. A kórházszövetség januári felmérése szerint december végéig már csak néhány intézménynek nem volt új biztosítása.

| kórház, bér, finanszírozás
2002-07-10 15:20:35
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop