Az ügyeletes nem hibázott

kórház, ügyeletes, vizsgálat, égés, honvédkórház, ügyeletes | Népszabadság   Népszabadság
Nem zárult le még a Szent István Kórházban az elmúlt vasárnap hajnali, békásmegyeri tűzeset kapcsán indított fegyelmi eljárás, a HM Központi Honvédkórházban azonban már véget ért a szakmai-etikai vizsgálat. A bizottság nem találta felelősnek a kórház ügyeletes orvosát.

Befejezte a vizsgálatot az a háromtagú orvosbizottság, mely a HM Központi Honvédkórházban arra kereste a választ: a békásmegyeri tragédia után vétett-e szakmai vagy etikai hibát a kórház égési osztályának éjszakás ügyeletes orvosa, amikor másik intézményt ajánlott a mentő diszpécserének. Mint emlékezetes, a békásmegyeri lakástűzben megégett 15 éves fiút szabad lélegeztetőgép híján nem vette fel sem a Kun utcai, akkor éppen ügyeletes égési osztály, sem a honvédkórház. Ez utóbbi nem volt ügyeletes, így a kórházban nem tartózkodott a súlyos beteg ellátásához alkalmas orvosi csoport.

A honvédség fősebészéből, intenzív terápiás vezető szakemberéből és az orvosi kamara helyi vezetőjéből álló bizottság megállapította, hogy sem szakmai, sem etikai értelemben nem marasztalható el az akkori ügyeletes orvos. Mint azt dr. László Imre főigazgató lapunknak elmondta, a kórház nem volt felvételes, ennek ellenére szombat délután már átvett a Kun utcától egy súlyos állapotban lévő beteget, azaz a doktornő egyszer már riasztotta az ellátó orvosi csoportot. Az újabb sérült ellátásának személyi feltételei nem voltak adottak, így többet ártott volna a kórház a sérültnek, ha ennek ellenére fogadja. Az eset kapcsán állandó felvételi készültséget rendeltek el valamennyi honvédkórházban.

A Szent István Kórház fegyelmi biztosa éppen ma hallgatja meg a Kun utcai égésplasztikai osztálynak az ügyben érintett dolgozóit, a vizsgálat eredményére csütörtökig várni kell. Dr. Mogyorós László, a kórház főigazgatója a sajtóból értesült arról, hogy a megégett fiú testvérei pert akarnak indítani a felelős ellen. A főigazgató szerint a kórház ügyeletet ellátó munkatársai mindenképpen hibáztak, amikor az előírásokkal ellentétben az intézmény kapacitási problémáit (vagyis hogy nem tudnak több égési sérültet fogadni) nem jelezték a központi ágynyilvántartónak. Mint megtudtuk, jelenleg négy üzemkész lélegeztetőgép működik a Kun utcai részlegben, az egyiket az eset kapcsán kapta adományként a kórház, míg a történtek éjjelén üzemképtelen gépet a gyártó saját költségén, mintegy másfél millió forintért azonnal megjavította.

A János kórházban sérüléseibe belehalt fiú testvérei fontolgatják, hogy pert indítanak. A nővér, Makové Bernadett lapunknak megerősítette, valóban pert akarnak indítani, ám még az ügyvéd tanácsát várják arról, hogy polgári vagy büntetőügyben indulhat-e az eljárás, illetve mely intézmények vagy személyek lesznek az alperesek.

A Magyar Orvosi Kamara területileg illetékes etikai bizottsága csak akkor folytathat vizsgálatot, ha az esettel kapcsolatban indított munkáltatói, bírósági vagy államigazgatási eljárások már lezárultak. A MOK elnökségének véleménye szerint az égési sérültek ellátásának zavarán túl a fő probléma a kórházak több évtizedes alulfinanszírozottsága.

| kórház, ügyeletes, vizsgálat, égés, honvédkórház
2002-07-10 12:12:06
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop