Retusált kórházi zárójelentések

gyógyszer, orvosok, betegek, zárójelentés | Népszabadság   Népszabadság

A vállalkozásban gyógyító orvosok elégedettek volnának a praxisok privatizációjával, de kifogásolják a gyakran változó gyógyszerfelírási szabályokat. Az ötezer orvos képviseletét ellátó Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségének (Maposz) elnöke, Kollay Balázs szerint a kórházak gyakran valótlan diagnózist írnak a betegek zárójelentéseire. A gyógyítást vállalkozásban végző háziorvosok elégedetlenek a gyakran felesleges adminisztráció miatt.

A kórházi finanszírozás nem szolgálja a betegek érdekét, mert arra kényszeríti az orvosokat, hogy ne a valós, hanem a legtöbb pénzt hozó betegséget írják a zárójelentésre. Ez és a gyakran változó gyógyszerár-támogatási rendszer rongálja az egészségügy becsületét. Kollay úgy látja: bajba kerül az egészségügy, ha az orvosok saját politikai vagy anyagi hasznukat és nem a betegek érdekeit nézik. Emiatt is döntött úgy a Maposz közgyűlése, hogy nem mond véleményt az orvoskamara a betegekhez és a kormányhoz szóló, az újságokban is megjelent felhívásairól. Szervezetük ellenzi a kórházi privatizációt és a hálapénz rendszerét. Ez utóbbit - amelyet 30-60 milliárd forintra becsülnek - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mellett alakuló kiegészítő egészségpénztárak elterjedésével lehetne megszüntetni.

A tárca javasolja, hogy az önkéntes egészségpénztárak a nyugdíjpénztárakkal azonos adókedvezményt kapjanak. A miniszterium sem híve a kényszerprivatizációnak, azt azonban támogatná, hogy a kórházi orvosok szabad foglalkozású vállalkozók legyenek. Megtudtuk azt is, hogy az ORFI - feladatainak megtartásával - hamarosan az Irgalmas Rend tulajdonába kerül.

| gyógyszer, orvosok, betegek, zárójelentés
2002-07-10 11:28:17

Web Design & Development Prowebshop